''Meie vaakum laguneb ühel hetkel teiseks vaakumiks, mille omadusi me ei tea. Elu kui selline on seal aga tõenäoliselt võimatu. Paralleel religioosse mõistega maailmalõpp on antud juhul füüsikaliselt täiesti põhjendatud,'' laiendas keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi (KBFI) juhtivteadur Martti Raidal.

Tõenäosus selle inimese eluea jooksul juhtumiseks on kaduvväike. Märksa tõenäolisemalt juhtub see kümnete ja sadade miljardite aastate ajaskaalal. Ammu pärast tähtede kustumist. Ajavahemik ületab suurusjärkude võrra universumi praegust 13,8 miljardi aastani ulatuvat vanust.

Lõpp kiire ja valutu

Ennustus põhineb 2012. aastal Prantsusmaa ja Šveitsi piiril asuva Suure Tuumaosakeste Põrgutiga (LHC) leitud Higgsi bosoni omaduste mõõtmisel. Vesiniku tuumast ligikaudu 126 korda raskem osake kinnitas füüsikute oletusi, et tervet universumi täidab Higgsi väli. Ilma selleta lendaksid kõik elementaarosakesed ringi valguse kiirusel. Aatomite ja kõigi sellest keerukamate struktuuride nagu inimeste teke oleks võimatu.
Loe edasi siit