FOTOD: Tartu fotograafi lummavad hallitusmaastikud koondatakse kaante vahele
Leis kirjutab, et hallituse pildistamine sai aastal 2005 alguse juhusest nagu paljud teisedki asjad maailmas. „Olin kartulid mõneks päevaks kastruliga pliidi peale unustanud ning need olid hallitama läinud. Prügikasti viskamise asemel uurisin kartuleid lähemalt ning neile tekkinud uued vormid tundusid põnevad ja fotogeenilised,“ kirjeldab ta. „Otsisin ühe suurema kartuli ja lasin sellel juba nimelt hallitama minna; jälgisin iga päev, kuidas olukord muutub ja tekivad uued tekstuurid ja värvid."
"Protsess hakkas mind järjest enam paeluma. Hakkasin erinevate köögiviljadega katsetama, keetsin need ära ja panin mingi anuma alla. Lemmikmodellideks said peet, kaalikas ja kartul. Pidevalt tuli uusi üllatusi ja see tegi teemaga jätkamise põnevaks, sest kunagi ei tea, millised vormid ja tekstuurid sealt välja kasvavad. Eriti tore on jälgida, kuidas tärkab ja muutub uus eluvorm ning samas lõppeb köögivilja maine teekond. Ja see uus elu on kuradima ilus.“
Leis on hallitusmaastikke näidanud seitsmel isikunäitusel, 2011. aastal pani ta pildisarja üles veebilehele Behance, misjärel hakkasid need ülemaailmselt tuntust koguma. Fotosid avaldati paljudes ajalehtedes ja ajakirjades nagu WIRED, The Telegraph, Daily Mail, The Sun, The Huffington Post, Zeit ning ka mitmetes kunsti- ja teadusblogides.
„Hallitused kuuluvad seente kuningriiki. Nad on sugulased sõbralikemate seentega nagu pärm, mis kergitab su pitsatainast ja seened su pitsa peal. See võimas kuningriik ühendab lõhet mikro- ja markoorganismide (nagu meie) vahel. Nimelt on hallitused ja teised seened loomade ja inimeste lähimad sugulased. Meil on palju ühist, kaasa arvatud me armastus pitsa vastu.
„Seeneniidid pitsal seedivad oma toitu kehaväliselt. Nad eritavad oma seede-ensüümid pitsale ja mõnulevad seedetöö tulemi sees, imades endasse lagundatud toitained ja seeläbi kasvades. See on ka põhjus, miks toidu roiskumisega kaasneb teatav nõrgumine ja kahanemine - hallitused sõna otseses mõttes võtavad enda tarbeks lahti toidu molekule.“
Nii nagu hallituste hulgas on neid, mida kasutame ravimite valmistamiseks (penitsilliin), toiduks (sojakaste) ja mitmete teiste kasulike asjade tegemiseks (vitamiinid ja tsitrushape), on need ka erinevad anded välja arendanud erinevad anded ja eelistused välja arendanud. Mõned suudavad kasvavad valge tolmuna vaid salaamil, mõned ainult õuntel ja teised jälle kõigesööjad.
Fotoraamatule nimega "Afterlife" saab hoogu anda ühisrahastusplatvormi Hooandja kaudu, kampaanialeheküljele jõuab siitkaudu.