Operatsioon algab esmaspäeval kõige raskema osaga, kui 114 500-tonnist alust püütakse tõsta kahe meetri võrra veealustelt tugedelt üles, vahendab AFP.

290-meetrise vraki mõlemale küljele kinnitatud 30 mahutisse hakatakse õhku pumpama, et vrakk kõrgemale tõuseks ja vesi sellest välja voolaks. Mahutid on kinnitatud terasvaierite ja kettidega.

„Riskid on, et alus võib pooleks murduda, kui seda tõstetakse, või selle all olevad ketid võivad katkeda,“ ütles laeva ülestõstmise tehnilise poole eest vastutav Nick Sloane AFP-le.

Kui ülestõstmine õnnestub, paigaldatakse teisipäeval ja kolmapäeval kõik mahutid ja täidetakse neljapäeva ja laupäeva vahelisel ajal õhuga. Seejärel algab pukseerimine Genovasse, kuhu vrakk peaks saabuma hiljem selles kuus.

Costa Concordia karilesõidu tagajärjel hukkus 2012. aasta 13. jaanuaril 32 inimest. Õnnetuse hetkel oli laeval 4229 inimest. Laeva kaptenit Francesco Schettinot süüdistatakse tapmises, laevaõnnetuse põhjustamises ja laeva hülgamises enne kõigi reisijate evakueerimist.