Jaapanlaste uuringurühm on avastanud, et meie põhihirmudest vabanemiseks on võimalik inimaju vastavate süstidega nii-öelda ümber programmeerida. Hirm on õpitud harjumus, nii et nõelatorgetega on võimalik neid emotsioone loovad aju osad "välja lülitada".

Hiroshima ülikooli professori Masayuki Yoshida juhitud grupp testis seda algselt kuldkalade peal, mis kaotasid lidokaiini mõjul tõesti võime hirmu tunda, vahendab Telegraph.

Nad avaldasid tulemused Behavioural and Brain Functionsi ajakirjas ning väidavad, et see võimaldab leida leevenduse ka paljudele inimestele, kes igapäevaelus krooniliste foobiate all kannatavad.

Professor Yoshida uuris väikeaju, millel teadus arvab nii inimeste kui kuldkalade puhul olevat seos hirmude tekkega.

Ta õpetas kuldkalad klassikalise tingimise vahendusel silma suunatud valgusvihku kartma, andes samal ajal neile iga kord väikese elektrišoki. See aeglustab südametegevust, mis on kala tüüpiline reaktsioon hirmule. Lidokaiini süstinud kalades aga sama õpitud hirm enam ei ilmnenud, ka südametuksete kiirus jäi stabiilseks. Kui aine mõju lõpes, taastus ka õpitud õõv.

Kuldkalade aju on sarnane imetajate omale, kaasa arvatud inimeste omale, mis võimaldab edasi uurida bioloogilisi ja keemilisi protsesse, mis võimaldavad hirmul tekkida.