Facebook ise nuhib sinu järele nii et silm punnis ning jagab kogutud infot ka teistele (nt Cambridge Analytica skandaal), aga halva mängu juures hea näo tegemiseks on firmal nüüd uus nipp varuks. Nad hakkavad kasutajaid oma konkurentide eest hoiatama.

Ilmselt oled märganud, et osadesse veebipaikadesse ja äppidesse saab sisse logida Facebooki-konto abil. See on tihti lihtsam ja mugavam kui kasutajaprofiili luua, parooli välja mõelda jm.

Säärasel mugavusel on muidugi ka oma hind: Facebook saab sind mõnusasti jälitada ja sinu kohta andmeid koguda ka väljaspool oma keskkonda ning veebipaik, kuhu sisse logisid, saab sinu kohta lisaandmeid, mida muidu ei pruugiks saada. Lisaks on kerge unustada, kuhu kõikjale oled juba sisse loginud, mis on juba omaette privaatsus- ja turvarisk.

Siin sekkubki mängu Facebooki abistav sõbrakäsi – sotsiaalvõrgustik hakkab peagi teavitusi saatma, kui sinu FB-kontot on kasutatud väljaspool Facebooki kuhugi äppi või saidile sisenemisel.

Teavitus märgib ka, et milliseid sinu andmeid Facebook võõrale äpile/saidile edastas, näiteks su e-posti aadressi või fotot. Kui sulle selline jagamine ei meeldi, siis saad kohe sätteid muuta, et andmeid kaitsta. Teavitus võib saabuda ka e-kirjaga, kus on kohe nupp Edit Settings, et sätted üle vaadata.

Nagu uudise lõppu lisatud ekraanitõmmisest näha, näeb teavituselt kenasti kõiki andmetüüpe, mis sinu kontolt liikvele läksid, e-posti aadressile ja fotodele lisaks ka näiteks sünnipäev, sõprade nimekiri ja lehekülje "laikide" arv.

Teavitus saabub kahel tingimusel: esimest korda kuhugi võõrasse paika Facebooki-kontoga sisenedes ja siis, kui selle paiga ligipääs su infole on aegunud.

ekraanitõmmis

[HILJEM LISATUD] Vahvasti kommenteeris seda uudist lugeja varjunimega Ise ei kasuta: "Selleks ongi sotsmeedia, et see jagaks teistele oma elu. Äge ju."