Väga väheste muutustega isalt pojale päranduva Y-kromosoomi uurimine annab mõista, et Euroopa mehed põlvnevad populatsioonidest, mis kolisid Euroopasse 10 000 aasta eest nn Viljakast Poolkuust, mis ulatub Egiptusest läbi Lähis-Ida tänastele Iraagi aladele, vahendab Reuters.

„Võib-olla peeti põllumehi toona lihtsalt seksikamateks,” ütleb Suurbritannias asuva Leicesteri ülikooli doktor Patricia Balaresque.

Teadlased uurisid 2574 kogu Euroopast pärineva mehe DNA-d, teatab ajakirjas PLoS Biology avaldatud uurimustöö.

Kuna Y-kromosoom põlvest põlve sedavõrd vähe muutub, on muutuste tempot võimalik juhuslike geenimutatsioonide mõõtmise kaudu registreerida. Taoline „molekulaarkell” andis teadlastele ettekujutuse geneetilisest levikust üle Euroopa, mis sai alguse Lähis-Idast, kust on pärit ka maaviljeluse traditsioon.

„Keskendusime kõige levinumale Y-kromosoomi põlvnemisliinile Euroopas, mida kannavad umbes 110 miljonit meest,” selgitab Balaresque. „Tulemuseks oli kagust loodesse kulgev gradient, mis saavutas peaaegu sajaprotsendilise sageduse Iirimaal. Me analüüsisime kõvera jaotust, seda, kui mitmekülgne see Euroopa eri piirkondades on, ja kui vana see on.”

Üle 80% eurooplaste Y-kromosoomidest paistavad pärinevat Lähis-Idast.

Peaaegu puutumatul kujul emadelt tütardele pärandatava mitokondrilise DNA eraldised uuringud annavad mõista, et siinsed naised põlvnevad suuremas osas kütt-korilastest, kes valitsesid Euroopa lõunapiirkondi pärast jääaega.

Ühest 2003. aastal avaldatud uurimusest selgus, et umbes üks tosinast Aasia mehest kannab Y-kromosoomi versiooni, mis pärineb ligi tuhande aasta tagusest Mongooliast. Ning mõned uurijad leidsid, et tõenäoliselt levitasid seda Mongoli valutajate hordid.

Iidses Euroopas leidis aset põnev rahvaste segunemine, mis nõuab põhjalikumat geneetilist uurimist, ütleb Balaresque.

„Meie jaoks tähendab see, et põlluviljelejatest immigrant-isastel oli pärismaistest kütt-korilastest meeste ees mingisugune reproduktiivne eelis, mis tõigi kaasa ülemineku küttimiselt ja koriluselt põllumajandusele.”