Absoluutselt kõikide inimeste maailmavaade on sisimas tuleviku suhtes optimistlik. Nii hinnatakse võrreldes tegeliku statistikaga üle oma võimalusi loteriis võitmiseks või üle 60 aasta elamiseks, kirjutab ERR Teadus.

Samal ajal alahinnatakse näiteks tõenäosust vähki haigestumiseks, autoõnnetusse sattumiseks või kaitsmata vahekorra järel mõni ebameeldiv haigus saada - veelgi enam, isegi puhaste faktide esitamisest sääraste sündmuste aset leidmise tõenäosuse kohta ei piisa enamikel juhtudel uskumuste muutmiseks.

Inimestel on eelsoodumus ebameeldiv tõde unustada, ent juhul, kui uus informatsioon pakub tuleviku suhtes oodatust paremaid šansse, võetakse see rõõmuga vastu.

Tegu ei ole statistilise anomaaliaga - eksperimendid on näidanud seda juba järjekindlalt üle 20 aasta sõltumatult katsealuste soost, vanusest või rassist. fMRI'd ehk funktsionaalset magnetresonants-tomograafiat rakendades on leitud, et uute faktide sobitamisel inimeste varajasematesse uskumustesse lööb laenglema frontaalsagara tagumises osas (IFC) asuv kitsas piirkond. Leitud vastavusest hoolimata pole üritatud korrelatsiooni tõestamiseks piirkonda otseselt mõjustada.

Fenomeni viis aastat uurinud Londoni ülikooli kolledži neuroteadlane Tali Sharot otsustas selleks kasutada transkraniaalset magnetstimulatsiooni (TMS).