Venta-1

Varem oli Venta-1 teelesaatmiseks läbirääkimisi peetud ka India, Ameerika ja Vene kosmoseagentuuridega, kokkulepe, et teda saadetakse üls Vene raketiga oli juba sama hästi kui sõlmitud. Aga lõpuks jäid lätlased siiski otsusele, et ka nende satelliit läheb üles Vega-raketiga Prantsuse Guajaanast. Kuupäev ei ole küll veel paigas, lõpliku sõna peab ütlema ilmselt Euroopa Kosmoseagentuur (ESA).

Venta-1-ga kavatsetakse katsetada automaatset identifitseerimissüsteemi (AIS) ja Saksa tehnoloogiakontserni OHB-System AG navigatsioonivõrgustikku. Satelliidi valmistamisse kaasati Ventspilsi tipptehnoloogiapark ja Bremeni ülikool. Venta-1 peamiseks osaks on AIS-i vastuvõtja, mis peaks pakkuma raalajas navigeerimisinfot. Lisaks monteeriti Venta-1 külge Rootsi firma Microtec AAT "plug-and-play" seade, mida katsetatakse otseselt USA sõjalisel tellimusel. Venta-1 signaali kavatsetakse püüdma hakata Ventspilsi, Irbene ja Itaalias asuva Lõuna-Tirooli jaama kaudu.

Aalto-1

Soomlaste satelliit Aalto-1 kuulub tudengisatelliitide programmi, samuti nagu EstCube-1 ja ka selle tehiskaaslase külge on kunnitatud Pekka Janhuse kavandatud päikesepurje traadid, mõnevõrra pikemal kujul kui EstCube-1 küljes. 

Aalto-1 on valmistatud Soomes Aalto ülikoolis, kaalub ligi kolm kilogrammi, kandes pardal miniatuurset Fabry-Pérot spektromeetrit, samuti seadmeid Soome meteoroloogiainstituudist ja Turu ning Helsingi ülikoolidest. Satelliit pole veel valmis, seega ka stardiaegadest on vara rääkida.

Lituanica SAT-1

Leedulastel on töös ka oma satelliit, Lituanica SAT-1, mille väljatöötamisel torkis neid tagant just teadmine, et eestlased ja lätlased on neid ennetamas. Käies NASA-st tarkust ammutamas, lubati oma satelliiti mõne erafirma ja jaapanlaste abil rahvusvahelisest kosmosejaamast orbiidile asetada juba sel sügisel. Kui nad just aja- ja rahahätta ei jää, vähemalt esialgu tunduvad lubadused jõudvat tegudest mitu sammu ette. Ka nende satelliit mahutub CubeSat-kuubikute mõõtmetesse (10x10x10cm).

Vabandame, et videod on võõrkeelsed. Aga mingi mulje vennasrahvaste tehiskaaslastest nad võiks siiski anda.