Eelmisel kuul toimunud 14 tunni pikkuse operatsiooni tulemusena siirdas 11-liikmeline arstidemeeskond veteranile surnud elundidoonorilt pärit munandikoti, peenise ja osa kõhuseina.

Nagu arstid ütlevad, peaks mees olema võimeline urineerima ja seksima „peaaegu normaalselt“. Operatsioon oli keerukas, vaja oli ühendada kusiti, veresooned, lihased, närvid ja veel palju muudki. Ettevõtmine läks edukalt.

Sõdur ütles pärast operatsiooni, et sellist vigastust polnud lihtne aktsepteerida. „Kui ma pärast operatsiooni üles ärkasin, tundsin end lõpuks natuke normaalsemana ja kindlustundega… Kindlustundega, et lõpuks on minuga kõik korras.“

Peenise siirdamisoperatsioone on viimase paari aasta jooksul üle maailma toimunud küll teisigi, Associated Pressi teatel on kaks edukat operatsiooni toimunud Lõuna-Aafrika Vabariigis ja üks USA-s. Ent nii ulatuslikku ja keerukat siirdamist pole varem tehtud. Lisaks suguelunditele olid viga saanud veel ka vaagnapiirkond ja kube.

„Me loodame, et siirdamise tulemusena taastuvad selle noore mehe urineerimis- ja seksuaalsed funktsioonid normaalse lähedase tasemele,“ ütles W.P. Andrew Lee, kes on Baltimore`is asuva Johns Hopkinsi ülikooli meditsioonikooli plastilise ja rekonstrueeriva kirurgia osakonna juht.

Peenist võib rekonstrueerida ka mujalt kehast võetavate kudede abiga, aga sel juhul on erektsiooniks spetsiaalset implantaati vaja, mis tõstab aga omakorda põletikuriski.

Elundidoonori munandeid vigastatud mehele ei siiratud, mis tähendab, et taastumise ajal saab mees testosteroonisüste, teatab Science Alert. Järglasi ta võimeline saama ei ole. "Me leidsime, et selles osas on hetkel õhus veel liiga paljuvastuseta eetilisi küsimusi," sõnas Dr Damon Cooney.

Praegu, neli nädalat pärast operatsiooni, on patsient väidetavasti hea tervise juures ja taastumine on läinud plaanipäraselt. Mehe peal katsetati üht uudset eksperimentaalravi vormi - tema kehasse siirati doonori luuüdi. Tänu sellele peab ta võtma vaid ühte ravimit, mis pärsib seda, et ta keha uued organid ära tõukab, mitte paljusid nagu tavaliselt.

Teadlased, kes operatsiooni ette valmistasid, olid kuuldavasti selleks viis aastat valmistunud ja sarnast tehnoloogiat kasutatakse ilmselt teiste vigastatud veteranide peal tulevikuski. Ühe uuringu kohaselt said oktoobrist 2001 augustini 2013 kokku 1367 sõjaväelast suguelundite vigastusi.