Üht poolistuvas asendis inimpilooti mahutav kosmosekapsel Tycho Brahe pidi esimese lennu käigus toimetama katsemannekeeni ligi 30 km kõrgusele atmosfääri ülakihtidesse möödunud pühapäeval, 12. septembril. Kapsel oli kinnitatud raketile Hybrid Exo-Atmospheric Transporter 1X (ehk lühemalt HEAT-1X), mis pidi taevasse kerkima Läänemerre rajatud platvormilt, vahendab Space.com.

Taanile kuuluva Bornholmi saare lähistel toimuma pidanud suborbitaalse raketi start aga tühistati, kui vedela hapniku ventiil pärast seda soojendava elektrilise fööni vooluriket ummistus.

Raketi loojaid Peter Madsenit ja Kristian von Bengtsonit mittetulundusühingust Copenhagen Suborbitals ei paista intsident heidutavat. „Meil on igatahes kavas end kosmosesse lennutada,” kinnitab von Bengtson. „Kogu tootmisega kaasnev teadus- ja arendustöö on täpselt sama põnev kui stardikatsetus ise.”

Insenerid, kes on endale püstitanud kõrge eesmärgi tulevikus ka inimene taevasse lennutada, sõltuvad oma töös eraviisilisest rahastusest ja vabatahtlikest annetustest. Raketi maksumus küündib 70 000 USA dollarini.

Möödunudpühapäevane stardikatse toimus pärast korduvaid edasilükkamisi.

Raketispetsialistid on juba koostanud loendi parendustest, mille kallal enne järgmise aasta katset tööd teha.