Nartsist on egoistlik ja vähese empaatiavõimega tüüp, kes liialdab oma annete ja võimetega. Teadlased rõhutavad, et nartsismi ja kõrge enesehinnangu vahele ei saa panna võrdusmärki, teatab
.

„Kõrge enesehinnanguga isik on enesekindel, šarmantne ja hooliv ning otsib teistega lähedust,” ütleb Ohio ülikooli teadlane Amy Brunell. „Nartsistidel on oma talendist ja võimetest põhjendamatult hea ettekujutus ja nad hoolivad endast rohkem kui teistest.”

„Pole üllatav, et nartsistidest saavad juhid. Neile meeldib võim, nad on egoistlikud ning tavaliselt võluvad ja ekstravertsed. Probleem on aga selles, et neist ei saa teistest paremad juhid.”

Ajakirjas Personality and Social Psychology Bulletin avaldatud artikkel põhineb uuringutel, milles osalenud tudengid ja ärijuhid jagati väikesteks gruppideks, paluti neil endi hulgast valida liider ja lahendada erinevaid juhtimisülesanded.

Brunell usub, et uuringutulemused pädevad paljudes valdkondades, alates poliitikast lõpetades äriga. „Paljud on osutanud, et presidendiks saab kandideerida ainult nartsistlik persoon. Oleksin üllatunud, kui mõnel kandidaatidest ei ilmneks isiksusetestis keskmisest suuremat kalduvust nartsismile.”

Ärijuhtide seas leidub samuti tubli kogus eneseimetlemist. „Paljud uuringud on tõestanud, et nartsistlikud liidrid võivad olla ebaefektiivsed ja destruktiivsed ning nende otsused kipuvad olema heitlikud ja riskantsed.”

Brunell märgib siiski, et kõigis maailma finantsturgude ja poliitika hädades ei maksa siiski süüdistada nartsismi. “Kõike ei tohi taandada üksikisiku tasandile.”