Golden Spike on endiste NASA töötajate eraettevõte, mis otsib uut turgu turismiäris. Jutt on alates 2020. aastast toimuvatest võimalikest kosmoseturismilendudest Kuule, mis läheks maksma 1,5 miljardit dollarit lend, ehk odavturismist rääkida igatahes ei saa.

Aga miks ei võiks mõni Saudi prints, Texase naftamagnaat või Vene oligarh anda oma panust Kuu golfimängu traditsioonidesse? Marsini ja tagasi lendama 2018. aastal pääseb ju vaid üksik abielupaar, mitte iga tahtja. Ja üheotsapilet Marsi-kolooniasse 2023. aastal on siiski midagi muud kui huvitav puhkusereis. Niisiis, käi kordki elus ära Kuu peal?

See, mis oli 1969-1972 taskukohane vaid erakordseid rahasüste nautinud NASA-le, ehk mehitatud Kuu-lend, on täna kättesaadav juba ka mitmele eraettevõttele, enamikus küll USA-s, lisaks on  Venemaa ja Prantsusmaa alati valmis rahakatele tellijatele oma stardirakette pakkuma.  Just rahakate turistide abil oleks võimalik kosmoselennud, ka naasmine Kuule tunduvalt lihtsamaks teha.

Püsiva Kuu-baasi rajamisest 2020. aastatel ei taheta enam nii suure suuga rääkida kui kuus-seitse aastat tagasi, kuna nii NASA kui ka Euroopa Kosmoseagentuuri ESA eelarved on kärpekirve all, aga seda enam on NASA-ga seotud isikud otsimas uusi rahastuskanaleid väljastpoolt USA föderaaleelarvet.

Golden Spike'i nõukogu esimeheks on Gerry Griffin, endine Johnsoni kosmosekeksuse direktor Houstonist, kes isiklikult osales 1969-1972 ka Apollo 12, Apollo 15 ja Apollo 17 teelesaatmises ja ka Apollo 13 lennu ajal ilmenud kriisiolukorra lahendamisel. Ka enamik teistest Golden Spike'i programmiga seotud isikuid on varem olnud seotud NASA-ga. Golden Spike'i tegevjuhiks on Alan Stern, kosmoseinsener, kes osalenud varem Pluuto juurde saadetud New Horizonsi missiooni juhtimisel ja kes viimasel ajal olnud ametis Moon Expressi nimelise programmiga.

Ei ole kahtlustki, et kui raha jätkub, suudavad nad tõesti inimese Kuu peale ja ka tagasi toimetada. Ise on nad omale esimeseks lennutärminiks seadnud aastad 2014-2015.

Robert Richards esitleb Moon Expressi maandurit: