Loomkatsed rottidel näitavad, et kaks või enam pesakonda ilmale toonud rotid läbivad mälu ja oskuste testid paremini, kui need, kellel poegi pole. Järglasi saanud rottide aju on teinud läbi muutused, mis lubavad oletada, et nad on kaitstud näiteks Alzheimeri tõve eest.

Richmondi ülikooli psühholoogiaprofessor Craig Kinsley arvates käivad need avastused ka inimeste kohta.

Rotid, kes olid poeginud kaks korda või enam, elasid kaks aastat kauem, kui need, kes polnud üldse järglasi saanud. Sünnitanud naised elavad selle loogika järgi 10 aastat kauem kui mittesünnitanud.

“Meie uuring näitab, et rasedushormoonid, nende seas närve kaitsva mõjuga östrogeen, kaitsevad aju,” ütles Kinsley Närviteaduste Ühingu iga-aastasel kokkusaamisel Floridas.

Kinsley avaldas lootust, et tervisekaitseametnikud ja teadlased uurivad, kas sünnitanud naised on kaitstud Alzheimeri tõve ja teiste vanadusest tingitud aju nõrgendavate haiguste eest.

“Kui te vaatlete emaseid loomi, kes pole kunagi järglasi saanud, näete, et nad käituvad noorloomadega teistmoodi. Need, kes on tiined olnud, ohverdavad oma järeltulija eest elu — see on väga suur muudatus looma käitumises, mille põhjustavad ajus toimuvad geneetilised muudatused.”.