Uus-Meremaa ettevõtte Living Cell Technologies (LCT) esindaja Bob Elliott osutab, et nende väljatöötatud ravimeetod esimese tüübi diabeedile hõlmab sea insuliinitootmisrakke, mis on kaetud mererohuga, vahendab New Scientist.

Esimese tüübi diabeet ilmneb siis, kui insuliini tootvad rakud kõhunäärmes hävivad. Insuliin on vere glükoosisisalduse kontrollimisel võtmetähtis, mistõttu inimesed, kellel need rakud puuduvad, peavad iga päev insuliini süstima.

Vale suurusega insuliiniannuse süstimine võib aga vere glükoosisisaldust ohtlikus ulatuses kõigutada, põhjustades teadvusekaotust ning mõjutades südame-veresoonkonda ja närvisüsteemi. Taolised mõjud võivad Elliotti väitel kahandada inimese eluiga.

LCT raviviis seisneb selles, et inimese kõhunäärmesse siirdatakse sealt pärit asendusrakke. Mainitud vetikatest kattekiht on alginaat, mis ei luba organismi immuunsüsteemil võõraid rakke rünnata.

Venemaal läbi viidud katsete käigus viidi siirdamisprotseduur läbi kaheksal esimese tüübi suhkrudiabeediga inimesel, kellele süstiti lisaks insuliini. Aasta hiljem ilmnes kuuel katsealusel parem kontroll vere glükoosisisalduse üle. Kaks neist lõpetas kaheksaks kuuks üldse insuliini süstimise. Üks katsealune lahkus katsest ja teisel ei ilmnenud paranemise märke, milles LCT arvates on süüdi probleemid rakkude kõhunäärmesse sisestamisel.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!