Elevant suunab jõu kõigisse jalgadesse eraldi ning igal jalal on nii edasiviiv kui ka pidurdav funktsioon. Teistel loomadel kasutatakse edasi liikumiseks rohkem tagumisi jalgu, esimeste roll on pigem pidurdav, vahendab Novaator AFP uudist.

„Oleme töötanud välja meetodi loomade liikumise uurimiseks, mis avab uued võimalused ka teiste loomade liikumise iseärasuste uurimiseks,” ütleb John Hutchinson Londonis asuvast kuninglikust veterinaarkolledžist.

„Leidsime, et elevandi jalad töötavad väga veidral ja ilmselt unikaalsel viisil. Lükkasime ka ümber mõned oma varasemad elevantide kohta käivad seisukohad,” ütles Hutchinson. „Uurimusest on ka praktilist kasu elevantide jalahädade ravimisel.”

Teadlaste järeldused põhinevad kuue noore Aasia elevandi liikumise uurimisel. Selleks kasutati liikumist tajuvate sensorite süsteemi, mille abil kogutud andmete alusel loodi elevantide liikumisest kolmemõõtmeline mudel. Elevandid kõndisid erineval kiirusel mööda teed, mille alla olid paigutatud survetundlikud platvormid.

Teadlased leidsid, et elevant kasutas kõiki jalgu nii kiirendamiseks kui ka pidurdamiseks. Lisaks leiti, et elevantide jalad on kergelt põrkuvad, eriti kiirel liikumisel. Seetõttu on nende liikumine teiste loomade omast oluliselt vähemefektiivsem ning maksimaalne arendatav kiirus ka seetõttu väiksem kui võiks oodata.

Uurimuse tulemused avaldati ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.