Potentsiaalselt ohtlike nakkuste vältimiseks tuleks anda vaktsiine võimalikult varajases vanuses, väidab Genfi ülikooli vaktsinoloogia ja vastsündinute immunoloogia keskuse juhataja professor Claire-Anne Siegrist Euroopa immunoloogiakongressil ECI 2009.

Paljud lapsevanemad eelistavad imikute kaitsepookimist kõrgema vanuseni edasi lükata, kartes, et laste immuunsüsteem osutub liiga nõrgaks või kahjustub vaktsiini toimel. Lastearstid, vastupidi, soovitavad imikud kõige ohtlikumate, bakteriaalset meningiiti või läkaköha tekitavate mikroobide vastu pookida võimalikult kohe pärast sündi. Nimetatud nakkused võivad tekitada pöördumatuid kahjustusi või lapsi isegi tappa.

Elu esimesel kolmel kuul kaitsevad vastsündinuid nende ema veres sisaldunud antikehad. Kolmanda ja kahekümne neljanda elukuu vahel, mil lapse enda immuunsüsteem täielikult välja kujuneb, on kaitse nõrgem. Sel ajal on lapsed nakkustele eriti vastuvõtlikud, mis põhjendab ka vajadust võimalikult varajase immuniseerimise järele.

Uuemad uuringud on näidanud, et vastsündinu immuunsüsteem on kahjulike põletikuliste reaktsioonide vältimiseks tõepoolest hästi varustatud, reageerides samas väga hästi konkreetsetele stimulatsioonidele nagu need, mida pakub kaitsesüstimine. Väärib märkimist, et imikutel, keda on vaktsineeritud sel ajal, kui nende vereringes veel ema antikehi leidub, tekivad oivalised rakulised immuunreaktsioonid, mida ei kanta emalt lapsele ja mis osalevad organismi kaitsmisel.

"Reaktsioonid vaktsiinide antikehadele on imikueas nõrgemad kui hiljem, mis kujutab endast barjääri, mille vaktsiinid peavad ületama," selgitab Siegrist. "Kuid siin pole tegu piirangute, vaid peenhäälestusega, mis peaks tagama selle, et ulatuslik stimuleerimine ei kahjustaks ka ebaküpset immuunsüsteemi."

Immuunsusmälu võib esile kutsuda juba sündides, mis aitaks imikutel pärast ema antikehade kaitsva mõju lakkamist agressiivsete mikroobidega kokku puutudes kiiresti reageerida. Seega ei pea vanemad muretsema: loodus on asjad nii seadnud, et vastsündinu immuunsüsteem on spetsiifiliselt kohanenud reageerima antigeenidega täidetud maailmale ning vaktsiine võib lapsele tõepoolest anda võimalikult vara.