Kahandamaks koormust tervishoiusüsteemile ja parendamaks rahva tervist, tuleks suhkru müüki ja pruukimist kontrollida ja reguleerida samamoodi nagu alkoholi ja tubakat, leiavad California San Francisco ülikooli UCSF uurijad aruandes, mis tõstab esile suhkru rolli ülekaalulisuse globaalses pandeemias. Nende osutusel tapab suhkur aastas 35 miljonit inimest mittenakkuslike tõbedega nagu diabeet, südamehaigused ja vähk, vahendab Science Daily.

ÜRO andmeil kujutavad mittenakkavad haigused tänapäeval kogu maailmas nakkushaigustest suuremat terviseriski. Ameerika Ühendriikides kulub 75 protsenti tervishoidu panustatavatest summadest just nende haiguste ja kaasnevate vaegustega võitlemisele.

Ajakirjas Nature ilmunud artiklis väidavad UCSF-i meditsiiniuurijad Robert Lustig, Laura Schmidt ja Claire Brindis, et suhkru kuritarvituspotentsiaal koos selle toksilisuse ja valdavusega lääneriikide toiduvalikus teeb magusainest peasüüdlase ülemaailmses tervishoiukriisis.

Endokrinoloogia, ühiskonnateaduste ja rahvatervise vallas koolitatud akadeemikute interdistsiplinaarne töörühm heitis uue pilgu üha kuhjuvatele teaduslikele tõenditele suhkru tervisemõjude kohta.

Nende osutusel ei kujuta suhkur endast lihtsalt „tühje kaloreid", mis inimesi paksuks teevad. Määrade juures, mil suhkrut pruugib suurem osa ameeriklasi, muudab see organismi ainevahetust, kergitab vererõhku, muudab radikaalselt hormonaalset signaaliedastust ja laastab rängalt maksa - millest viimane on suhkruga seonduvatest ohtudest kõige vähem teadvustatud. Loetletud tervisehädad on suuresti sarnased neile, mis seonduvad alkoholi liigtarvitamisega; oma kommentaarides juhivadki nad tähelepanu asjaolule, et alkohoolsed joogid pole muud kui suhkrulahused.

„Me ei räägi suhkrukeeluseadusest," rõhutas Schmidt. „Me ei soosi valitsuse mastaapset sekkumist inimeste eraellu. Pigem on vaja rakendada leebeid meetmeid, millega muuta suhkru tarbimist veidi ebamugavamaks, juhtides inimesi sel moel eemale kontsentreeritud annustest. Meie püüdlus on võimaldada inimestele tegelikult rohkem valikuid, muutes toiduained, mida pole suhkruid täis tuubitud, suhteliselt lihtsamalt ja odavamini kättesaadavaks."