See tähendab, et kõrghoone ülemisel korrusel elades vananete te tõepoolest kiiremini kui ühekorruselises eramus, ehkki see erinevus on äärmiselt väike, vahendab The Daily Telegraph.

USA teadlaste avastus kinnitab teooriat, mille esimesena pakkus välja Albert Einstein — et kellad tiksuvad seda kiiremini, mida kaugemal nad maapinnast asuvad.

Ehkki seda kontseptsiooni on tunnustatud juba ammu, saab oletatud erinevust nüüd esmakordselt ka ülitäpselt mõõta.

Paari maailma kõige täpsemate kellade abil näitasid Colorados tegutseva USA riikliku standardi- ja tehnoloogiainstituudi NIST füüsikud, et kiiremini vananemiseks piisab ülemisele korrusele kolimisest.

Kui üks kelladest tõsteti vaid 30 sentimeetri võrra teisest kõrgemale, hakkas see veidi kiiremini käima, ehkki vahe polnud suurem sekundi üliväikesest murdosast.

Vaid paari trepiastme võrra kõrgemale tõusmine kärbib 79 aastat vältavast elueast 90 miljardikku sekundit. Kerkimine umbes kolme meetri võrra kiirendab eluiga 900 sekundimiljardiku võrra.

Kui aga otsustate kogu elu veeta 102-korruselise Empire State Buildingu katusel (381 meetri kõrgusel), kaotate elust koguni 104 miljardikku sekundit, kinnitab üks uurijaist James Chin-Wen Chou.

Katsetes kasutati nn kvantloogilisi aatomkelli, mille täpsus ei kõigu 3,7 miljardi aasta jooksul rohkem kui ühe sekundi võrra.

Teadlased tõestasid nende abil, et kõrgemal asuvad kellad käivad kiiremini, sest neile mõjuv gravitatsioonijõud on väiksem.

NIST-i pressiesindaja tunnistas, et aja gravitatsiooniliseks venimiseks (ingl gravitational time dilation) nimetatav nähtus inimeste elusid praktiliselt ei mõjuta.

„Vahe on inimmeeltega tajumiseks liiga väike, ent fenomenil võib olla praktilisi rakendusi geofüüsikas ja muudes teadusvaldkondades,” selgitab ta.

Töörühma arvutuste abil on kavas parendada Maad ja selle gravivälja mõõdistavat tehnoloogiat.

Teadustöö tulemused avaldati ajakirjas Science. 

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!