Kuid asi läks liiale, kui internetiavarustel hakkasid ringlema fotod ilmselgelt fallost meenutavast riikliku propagandaajalehe Renmin Ribao (People's Daily ehk siis Rahva Päevaleht) uuest peahoonest Pekingis.

Ja hollandlasest arhitekt Rem Koolhaas projekteeris uue hoone Hiina riiklikule kesktelevisioonile (CCTV), mis rahvasuus sai hüüdnime "püksid." Netitsensuur sai jälle põhjust teatud otsinguvõimalusi Hiina veebis ära keelata.

Kuskil kabinettides hakkasid igatahes häirekellad lööma, ja nii tegi Hiina riiginõukogu avalduse, mille kohaselt veidrakujulised hooned riigis on nüüd keelatud, arhitektuurile seatakse ülesandeks olla majanduslik, roheline ja ilus, kuigi sisuliselt pannakse arhitektuurile ette konservatiivne raamistik, mida rikkuda ei tohi.

Sekkumine tuli kõige kõrgemalt tasemelt, presidendi Xi Jinpingi isikliku protestina. Ilmselgelt saavad seltsimehed parteikontorites nüüd õiguse rohkem arhitektide plaanidele peale astuda.

Sensatsiooni on külvanud näiteks teekannu kujuline hoone Wuxis, teisal ehitas üks mängutootja omale Changles aga peakorteri, mis meenutab äravahetamiseni ulmesarja Star Trek alust Starship Enterprise.