Praeguseks üle 17000 inimese nakatunud koroonaviirus on kaasa toonud ka üle 300 surmajuhtumi. Malaisias kardavad inimesed aga, et ka need surnud võivad tegelikult jätkuvalt elus olla. Kuulujutt on inimeste seas juba niivõrd levinud, et sealne terviseministeerium pidi olukorda Twitteri vahendusel kommenteerima.

Ülalolevas postituses kirjutavad ministeeriumi esindajad esiteks, et haigusega nakatunud inimesed ei muutu zombideks ega käitu nagu zombid. Teise punktina tuuakse välja, et haigust on täiesti võimalik ravida, täpselt samamoodi nagu ravitaks tavalist palavikku. Sellisel juhul on tervenemisvõimalus ka kõige suurem.

Tundub, et kuulujuttude levik ja teke ei ole juhuslik. Malaisia side- ja multimeediaamet andis teada, et vähemalt kuus inimest on arreteeritud, kuna on levitanud koroonaviiruse kohta teadlikult valeinfot. Ja selliseid lugusid on Malaisia sotsiaalmeedias liikumas hulgi - üks levinumaid lugusid puudutab veel näiteks üht vangi, kes sõi ära mandariini ning seejärel suri äkitselt. Põhjuseks loomulikult Wuhani viirus.

Malaisia terviseministri Dzulkefly Ahmadi hinnangul on täiesti valede kuulujuttude levik hoopis tõsisem probleem, kui haiguse enda levik. Malaisias on ametlike andmete kohaselt haigestunud kaheksa inimest, kuid zombijutud ja muu häma on see, mis ametnikele enim peavalu valmistab. Ahmad ise soovitab inimestel otsida infot ametlikest ja usaldusväärsetest allikatest, mitte sotsiaalmeediast, kus igaüks võib kirjutada, mida soovib.

Oluline on siinkohal mainida ka Malaisia ühiskonnas üha enam kerkivaid Hiina-vastaseid poliitilisi liikumisi, mis kindlasti kuulujuttude tekitamisele ja levitamisele omalt poolt hoogu on andnud. Mitmed sotsiaalmeediapostitused üritavadki viiruse tekkimist just hiinlaste kaela ajada, viidates, et viimased söövad näiteks ebaharilikku liha, mille kaudu viirus inimesteni jõudiski.

Nagu tihti sotsiaalmeedias liikuva info puhul, on ka sel korral segamini terve hulk pooltõdesid ja kuulujutte, mida võimendatud on. Kõikidele skeptikutele aga veel kord - zombiks uudne koroonaviirus ei muuda, haigus väljendub enamasti tavaliste gripilaadsete sümptomitena, mis võivad osutuda surmavaks, kui organism on nõrk või kui inimesel on varasemad tervisekomplikatsioonid.