Selgitamaks välja, kuidas peaks näiteks Tallinnas maja ehitamisel ning päikesepaneelide paigaldamisel kalkuleerima päikesevalguse langemist, käis "Osoon" Tallinna tehnikaülikooli valgustuslaboris katsetamas heliodoni – mudelit, millega analüüsitakse päikesekiirte langemisnurka ja päikesevalgust maakera erinevatel laiuskraadidel.

See võimaldab välja selgitada, kuidas mõjutab päike meie kodu või töökohta vastavalt hoone asukohale ja aastaajale.

TTÜ kütte ja ventilatsiooni professor Hendrik Voll näitas, mis juhtub, kui päikesepaneelid asetada põhja ilmakaarde. "Juhtub see, et päikesepaneel või -kollektor näeb otsest päikesevalgust ainult väga vara hommikul," rääkis Voll väidet mudelil demostreerides.

Paigutades päikesekollektorid idakaarde, saavad need valgust suvekuudel täiesti piisavalt. Kui aga vaadata päikesevalguse hulka 21. detsembril, on näha, et päike tõuseb kagust, seda on kuus tundi ning nii ei saa ida- ja lääne suunda paigaldatud paneelid üldse valgust. "Kõige optimaalsem oleks Tallinnas paigutada päikesekollektorid lõunasuunda," märgib Voll.

Tallinna lähedal Rae vallas asub päikeseelektrijaam, mis on suunaga lõunasse. Isegi pilvisel kevadpäeval toodab elektrijaam 318 vatti võimsust.