Innovaatiline kontseptsioon lähtub passiivmaja standardist, et luua energiasäästlik, mobiilne, mugav ja tervislik hoone, mille ökoloogiline jalajälg on väike. Elumaja kontseptsiooni autor arhitekt Rene Valner ütles, et tegemist on nullenergia maja kriteeriumi silmas pidades projekteeritud moodulmajaga, mille tootmine on standardiseeritud.

„Nullenergia maja tähendab, et selle kasutamisel ei kulu rohkem energiat kui hoone ise toota suudab. Kui tellija ei soovi aga soetada autonoomseid energiaseadmeid nullenergia maja saavutamiseks, saab ta endale passiivmaja, mille küttekulu on tavamajast keskmiselt kümme korda väiksem," selgitas ta.

Innovaatilist terviklahendust säästliku moodulmaja valmistamiseks pakub ultraKUB OÜ Eesti ehitusturul esimesena. Passiivmaja standardi puhul ei ületa hoone kütteks kuluv aastane energiatarve 15 kWh/m². Loodud moodulmaja võimaldab kasutada autonoomseid taastuvenergia lahendusi ning elada vajadusel tsentraalsest infrastruktuurist sõltumatult, s.t CO2-emissiooni neutraalselt. Sellisel juhul vastab hoone nullenergia maja kriteeriumile. Lisaks suurendab selliste hoonete laiem kasutus riigi energiasõltumatust.

Elumaja koosneb tervisliku sisekliimaga energiasäästlikust 45 ruutmeetri suurusest baasmoodulist ja sellele lisatavatest moodulitest. Kontseptsiooni väljatöötamisel on lähtutud põhimõttest, et see sobiks meie kliimatingimustesse, vastaks kõrgeimatele kvaliteedinõuetele ning oleks kättesaadav erineva ostujõuga tellijatele.

Sõltumatus olemasolevatest kommunikatsioonidest, mooduli mobiilsus ja väike hoonealune pind lubavad selle püstitada ehitusluba taotlemata, omavalitsuse kirjaliku nõusoleku alusel.

Rene Valneri sõnul oli passiivmaja standardile vastava moodulmaja väljatöötamisel üheks lähtekohaks, et seda kontseptsiooni saaks edasi arendada plussenergia maja loomiseks. Sellise maja omanik võib hoone toodetud energiaülejäägi energiavõrku tagasi müüa. Eestis ei ole see kodutarbijate puhul täna paraku veel võimalik.

Elumaja kontseptsiooni järgi valminud moodulmaju on kavas hakata tarnima ka Põhjamaade ning teiste lähiregiooni riikide turule.

Juuni teises pooles püstitakse näidismaja Rotermanni väljakule, mida saavad uudistama tulla kõik huvilised.