Vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskuses Tallinnas uuritakse niinimetatud vähimarkereid - võimaliku vähktõve arengule viitavaid märke organismis, mida on võimalik avastada varases staadiumis näiteks vereproovi abil, vahendab "Aktuaalne kaamera".

Eestis on selle temaatikaga tegeletud juba umbes üheksa aastat, nüüd on jõudnud eesti tehnoloogia üle ookeani USA-sse.

"Selle tehnoloogia vastu, mis arendati välja Eestis ja edasi arendati koos Ameerika partneritega, hakkas huvi tundma suur farmaatsiafirma Johnson&Johnson, täpsemalt selle üks väike osa, mida kutsutakse Orto Kliiniline Diagnostika," räägib Vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskuse diagnostika arengusuuna juht Toomas Neuman.

Neuman oli üks neist, kelle töö USA-s viis selleni, et ka seal loodi biotehnoloogia firmad, kes hakkasid arendama vähi diagnostikat.

"Praeguseks on see tehnoloogia Orto Kliinilisele Diagnostikale välja litsentseeritud. Nemad tahaksid umbes kolme aasta jooksul tulla sellega kliinilise diagnostika turule, mis tähendab, et seda diagnostikat hakatakse kasutama üle maailma vähihaigete ja täpsemalt kopsuvähihaigete varaseks tuvastamiseks ning õige ravi määramiseks," selgitab ta.