Õpik on põhiosas tõlge Richard Primacki raamatust “
Primer of Conservation Biology
”, mida mugandatud juba 14 keelde. Eestikeelse tõlke tegi Rein Kuresoo, kes on oma looduskaitselise tegevuse eest löödud Hollandi Kuldse Laeva Ordu rüütliks.

Raamatu kohandas Eesti ja Euroopa oludele ning tegi ümberkirjutusi Eesti Maaülikooli botaanika osakonna vanemteadur Marek Sammul. Toimetajad on Marek Sammul ja Asko Lõhmus (TÜ).

“Looduskaitsebioloogia on elurikkuse hoidmise teadus, mis pakub juhiseid ohtu sattunud liikide, koosluste ja looduslike protsesside hoidmiseks, seisundi parandamiseks ja viimase võimalusena ka taastamiseks,” selgitas Marek Sammul. “Oleme lisanud raamatusse võrdlusi siinse loodusega. Mõni peatükk on originaaliga võrreldes üsna suures ulatuses ümber kirjutatud. Raamat on teadlikult tehtud sissejuhataval tasemel, et oleks kasutatav peale ülikoolide ka gümnaasiumides. Tõsisem huviline peaks pöörduma juba mahukamate õpikute ning rahvusvaheliste teadusajakirjade poole.

Eesti looduskaitsel on pikk ja mitmekesine ajalugu, kuid õppematerjale on looduskaitse kohta avaldatud vähe, tõdes Sammul. Kõige põhjalikum on 1973. aastal ilmunud Eerik Kumari raamat “Looduskaitse”. Omas ajas vägagi eesrindlik väljaanne sobib õppematerjaliks tänapäevalgi. Siiski on looduskaitsebioloogia mitmed kontseptsioonid alles viimasel ajal välja töötatud ja väärivad eesti keeleski tutvustamist.