20 nädala jooksul lendab PEGASOSe nime kandev õhulaev üle Saksamaa, Hollandi, Taani, Rootsi, Soome, Austria, Sloveenia, Itaalia ja Prantsusmaa ning jälgib ja analüüsib õhu keemilist koostist. Projektiga loodetakse rajada tugev teaduslik alus võitluseks kliimamuutusega ning aidata parandada Euroopa õhu kvaliteeti, teatab Euroopa Komisjoni Esindus Eestis.

Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni volinik M?ire Geoghegan-Quinn: „Euroopa Keskkonnaameti andmetel ületavad õhusaastega seotud tervise- ja keskkonnakulud Euroopas igal aastal 100 miljardit eurot. PEGASOS ja teised sarnased ELi rahastatud uurimisprojektid annavad meile probleemist parema ülevaate ja loovad hea aluse ELi õhukvaliteedi poliitika läbivaatamiseks aastal 2013.“

Projektiga uuritakse õhusaaste ja kliimamuutuste vastastikust mõju. Tänu õhulaeva suurepärastele lennuomadustele saavad teadlased uudse ülevaate saaste levikust atmosfääri kõige madalamas osas, ühe kuni kahe kilomeetri paksuses kihis. Just seal reageerib enamik maapinnalt lenduvast saastest atmosfääris leiduvate ainetega. Hoolimata üle tonni kaaluvatest mõõteseadmetest suudab õhulaev sellel kõrgusel hõljuda ning püstloodis tõusta ja laskuda. Samuti suudab õhulaev lennata järjest kuni 24 tundi. Vaatlustulemusi rakendatakse tänapäevastes atmosfääri- ja kliimamudelites.

Lendudel loodetakse koguda andmeid eelkõige hüdroksüülradikaalide moodustumise ja nende rolli kohta kliimaprotsessides. See võib anda väärtuslikku teavet näiteks selle kohta, kuidas atmosfäär ise end puhastab. Sellist teavet on vaja ELi õhukvaliteedi poliitika läbivaatamiseks 2013. aastal, ning ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuse paneeli tööks.

Esimesel lennul, mis kestab 14. maist 27. maini, teeb õhulaev mõõtmisi Rotterdamis Hollandis. Juuni alguses sõidetakse ida poolt ümber Alpide Itaaliasse ning mõõdetakse õhusaastet Lombardia madaliku ja Aadria mere kohal. Tagasiteel möödutakse Alpidest lääne poolt üle Prantsusmaa. 2013. aasta aprillis keskendutakse Põhja-Euroopale ja suund võetakse Hyytiäläle Soomes.

Nii õhulaeva teekond kui ka mõõtmiskohad on kooskõlastatud maa peal tegutsevate mõõtmisjaamadega. Nii on teadlastel võimalik võrrelda lennul kogutud andmeid tavapärasel viisil saadavate mõõtetulemustega.

Lisateave

Projekt PEGASOS: http://pegasos.iceht.forth.gr/
PEGASOSe ajaveeb, sealhulgas täpne lennugraafik: http://eu-pegasos.blogspot.de/
ELi rahastatavad kliimauuringud:
http://ec.europa.eu/research/environment/index_en.cfm?pg=climate
ELi õhukvaliteedi poliitika läbivaatamine:
http://ec.europa.eu/environment/air/review_air_policy.htm