ESA eesmärgiks on luua võrgustik, kus nende tarnijad Euroopas ja mujal maailmas saaks tegeleda patendikaitse all toodete kolmemõõtmelise printimisega. Need ettevõtted peavad tegema uute detailide disaini ja tootmise vallas tihedat koostööd, kaitstes samal ajal tehnilisi saladusi, kuid asuvad laiali üle terve maailma. „Tänu Streago pilvele ei ole vaja kasutada DHL-i ega reisida, et olla kindel tootmises kasutatava disainifaili turvatuses,“ ütleb Streago kaasasutaja Kimmo Isbjörnssund.

Streago lahendus paikneb täielikult pilves ja on kaitstud vähemalt 2048-bitise krüpteeringuga. Kui klient avab kasutajakonto, saab ta sellele üle interneti ligi iga arvuti või nutiseadmega. Kasutajaliides on veebisirvijapõhine. Küll peavad kolmemõõtmeliste printerite valmistajad paigaldama oma seadmetele Streago tarkvara, et see pilvega ühilduks. Streago pilves asuvad 3D-failid on printimiseks valmis, tarkvara optimeerib need vastavalt printerimudelile, mida kasutatakse.

Idee poolest saaks seda lahendust kasutada kasvõi kosmoses – plaane Kuu või Marsi vallutamisel kolmemõõtmelise printimise abil kohalikust materjalist kohapeal varuosi ja muud sarnast toota ju liigub. „Siiski ei pruugi see olla kõige tõenäolisem kasutusmudel,“ ütleb Isbjörnssund.

Streago kolmemõõtmelise printimise tehnoloogiatele on võetud üleilmne patent. Raha teenib ettevõte kuutasupõhiselt – kliendiks olev firma maksab kuutasu ja lisaks tasu iga kasutaja pealt.
Lisaks ESA-le Streago kodulehel rohkem nimeliselt mainitud kliente ei ole, küll aga kinnitab ettevõte, et nende kundede hulka kuulub „ikoonilisi üleilmseid kaubamärke“. Isbjörnsund lubab sel aastal avaldada nimekirja printeritest, mis ettevõtte teenusega ühilduvad. Ettevõte teeb koostööd hulga printeritootjatega ja ka võimalikele klientidele tehakse ühiseid pakkumisi.

Oma sihtturgudeks loeb Streago Euroopat ja Aasiat, kus neid esindab Tokyos partnerettevõte. „Me oleme ka defineerinud mõne strateegilise tööstusvertikaali, millele me praegu keskendume,“ lisab Isbjörnssund. „Üks neist on kosmos ja lennundus.“

Soomlane Isbjörnssund ise on turundustaustaga, tema varasemateks tööandjateks on olnud nii Nokia, Angry Birdsi looja Rovio kui ka Microsoft. Streago sai alguse kaks ja pool aastat tagasi.
Algupärase idee peale tuli Isbjörnssund – pakkuda tulevikutehastele turvalist pilveteenust, mis neid omavahel ühendaks. „Seejärel otsisin parimaid võimalikke partnereid Eestist ja asutasime koos firma, mis avalikult kannab Streago kaubamärki,“ räägib ta. „Oleme rahul oma koostöö ja senise eduga.“

Ettevõte on leidnud ka mõne investori, tõenäoliselt tuleb uus investeerimisring järgmisel aastal.