USAs Pittsburghis tegutseva Carnegie Melloni ülikooli teaduri Don Moore'i uurimistöö näitab, et me eelistame enesekindlast allikast saadud nõuandeid, isegi sellisel määral, et oleme valmis andestama varasemad kesised tulemused.

Moore leiab, et konkurentsi-situatsioonides võib see ajendada nõuandjaid oma tegelikku enesekindlust pidevalt üle paisutama. Kindlasti on see halvaks uudiseks teadlastele, kes lünki oma teadmistes ausalt tunnistavad, vahendab New Scientist.

Moore'i katses anti vabatahtlikele raha, kui nad foto järgi inimeste kaalu õigesti ära arvasid. Igas uuringu kaheksast voorust ostsid arvajad nõuandeid ühelt neljast ülejäänud vabatahtlikust. Mõistatajad said enne arvamist näha, kui kindel iga nõustaja on, mitte aga seda, millise kaalu kasuks nad otsustasid. (Vaata tabelit!)

Algusest peale oli endas kindlamatel nõustajatel rohkem nõu-ostjaid, mis ajendas nõustajaid mängu edenedes aina täpsemaid vastuseid pakkuma. Täpsuse selline kasv kadus aga, kui arvajad pidid lihtsalt valima, kas konkreetselt nõustajalt nõuannet osta või mitte. Edasistes voorudes kaldusid arvajad küll vältima varem eksinud nõustajaid, kuid sellise mõju kaalus suurel määral üles kalduvus eelistada enesekindlust.

Need tulemused lisavad kaalu ideele, et kui teenite leiba ekspertarvamuse pakkumisega, siis tasub jätta mulje, et olete endas kindel. Oma tööd mais San Franciscos toimunud psühholoogiateaduste assotsiatsiooni istungil kirjeldanud Moore ütles, et kõige enesekindlama isiku nõuannete järgimine on tihti mõistlik, sest leidub tõendeid, et täpsus ja enesekindlus käivad käsikäes. Näiteks annavad inimesed kitsama valiku vastuseid, kui küsida neilt küsimusi teemadel, millega nad paremini kursis on.

Küll aga võib see seos mõnikord katkeda. Keerukatel ja politiseeritud teemadel nagu globaalne soojenemine vaieldes jäävad andmete ebakindlust esile toovad teaduseksperdid alla märksa empaatilisema sõnumiga aktivistidele ja lobitöötajatele.

Niisiis - kui ausat nõuannet ähvardab tähelepanuta jäämise oht, siis mida peaks vastutustundlik teadusnõustaja tegema? "See on väga hea küsimus, ja ma pole kindel, kas mul on sellele head vastust välja pakkuda," ütleb Moore.