Uurimus pakub loogilise selgituse kummalistele traditsioonidele nagu pöidlahoidmine või üle vasaku õla sülgamine reaktsioonina sellistele sündmustele, mida me muul moel selgitada ei oska, vahendab teadusuudiste ajakiri Cosmos.

Hüpotees eeldab, et meile on sündides antud kaasa ajud, mis on arenenud keerukast maailmast mustreid otsides seda maailma mõtestama ja üritama mõista taoliste mustrite tekkemehhanisme.

"Nii toimides - ja tegu on vaistliku protsessiga - tulevad lapsed vahel eelduste ja väärarusaamade peale, mis paistavad olevat aluseks täiskasvanuea üleloomulikele uskumustele," selgitab Inglismaa Bristoli ülikooli eksperimentaalpsühholoog Bruce Hood.

Põhimõtteliselt on sellised uskumused juurdleva käitumise tulemus, mis meil lapseeas välja areneb. Hoolimata hiljem omandatud teadmistest jäävad need väärarusaamad tihti püsima täiskasvanueaski, leiab Hood.

Hüpoteesi katseliseks kontrollimiseks analüüsis ta inimeste reaktsioone siirdatud elunditele. Ta avastas, et elundite saajatele tundnus siirdamine vastumeelne, kui neile öeldi, et elundidoonor oli olnud mingil moel "moraalselt laostunud". Näiteks kirjeldati teda mõrtsukana.

"Ma arvan, et see juhtub sellepärast, et me usume alateadlikult, et ainelisel maailmal on mingisugune sisemine omadus, mis vastutab asjade identiteedi eest," ütleb Hood.

Uurimus, mis näitab, et ka ateistidel võib esineda religioossete tõekspidamistega inimeste usuga võrdselt tugevaid ebauskumusi, ilmub ajakirja Journal of Culture and Cognition järgmises numbris.

"Täiskasvanud peavad selliste aimduste vastu lausa võitlema," ütleb Hood. "Teised laboratooriumid on saanud tõendeid selle kohta, et kui täiskasvanud inimene satub pingelisse olukorda või kui ajuhaigus on pärssinud tema teatud vaimseid funktsioone, kaldub ta tagasi ebausklikku mõtlemisse."

Hood kavandab juba järgmisi uuringuid, mis peaksid analüüsima meie reaktsioone voodoole ja arbumisele. Hood oletab, et inimestel, kellel esineb ebausklikke uskumusi, on aktiivsus emotsioone ohjes hoidvas ajupiirkonnas tõenäoliselt väiksem.