Veipimise uurimiseks lõid teadlased suitsetamist jäljendava mehaanilise protseduuri, millest saadava veeauruga mõjutati kaheksa mittesuitsetaja poolt antud kopsukoenäidiseid. Teadlased avastasid, et aur tekitas põletikku ning takistas ohtlike allergeenide, tolmuosakeste ja bakterite eemaldamisega tegelevate immuunrakkude tööd.

Uurijate sõnul meenutasid mõjud osaliselt protsesse, mis toimuvad pideva suitsetamise ja krooniliste kopsuhaigustega kimpus olevate inimeste kopsudes.

Uurimuse läbiviijad viitavad, et tasub tähele panna, et sellised mõjud esinesid laboritingimustes ning võivad seetõttu reaalsusest pisut erineda. Teine oluline teadmine on see, et sellised tunnused ilmnesid kopsudes vaid lühiajalise "suitsetamisperioodi" jooksul - katse kestis kokku vaid 48 tundi. Pikaajaline e-sigareti mõju kopsukoele on veel välja selgitamisel.

"Vähki tekitavaid osakesi on e-sigareti aurus kindlasti vähem," ütles uurimuse üks läbiviijatest professor David Thickett BBC-le. Samas hoiatas Birminghami Ülikooli teadlane, et vaatamata väiksemale vähiriskile, võivad e-sigaretid siiski tekitada raskeid kopsuhaigusi. "Ma ei usu, et e-sigaretid on ohtlikumad kui tavasigaretid, kuid me peame nende näilise ohutuse suhtes tõsiselt skeptilised olema," ütles ta.

Vaatamata sellele, et uurijad viitavad e-sigarettide ohtlikkusele, on Inglismaa Terviseamet siiski nõul, et need on ohutumad kui tavaline suitsetamine ning üks suurepäraseid võimalusi sigarettidest loobumiseks. "Iga suitsetaja, kes kaalub tavasigarettide vahetamist e-sigarettide vastu, peaks seda kohe tegema," ütles Martin Dockrell, Inglismaa Terviseameti tubakakontrolli osakonna juht.

Uurimus avaldati teadusžurnaalis Thorax.