Astronoomid usuvad, et 2011. aasta oktoobris ees ootav seitsmetunnine "pommirünnak" komeedipuruga võib tabada Maa orbiidil tiirlevaid kosmoseaparaate ning põrmustada nende elektroonikaseadmed, vahendab The Daily Telegraph.

USA kosmoseagentuuri teadlased ütlevad ka, et tõenäoliselt kaasneb sündmusega tähevaatlejate jaoks vapustav vaatemäng.

NASA osutab, et Maa orbiidiga ümber Päikese igal oktoobril ristuva tormi põhjustajaks on nn drakoniidide tähesadu.

Nii nimetatakse nähtust sellepärast, et meteoorid näivad saabuvat Lohe (lad Draco) tähtkuju poolt. Meteoorisadu on nimetatud ka giakobiniidideks need maha jätnud Giacobini-Zinneri komeedi järgi.

NASA teadlased tunnistavad, et nad ei tea, kui tõsiseks torm kujuneda võib, kuid et kosmoseaparaatide operaatoreid on juba teavitatud, et nad saaksid hakata kaitsemehhanisme arendama.

Seetõttu uurib NASA praegu rahvusvahelise kosmosejaama ja Hubble'i kosmoseteleskoobi asendi muutmise võimalust eesmärgiga tagada, et hapramad piirkonnad oleksid liivatormist eemale pööratud.

Samuti võidakse kiviosakeste jõe poolt ähvardava ohu möödumiseni keelata "jalutuskäigud kosmoses" ehk jaamast väljumine, skafander seljas.

Torm ähvardab räsida ka muid satelliite, kaasa arvatud sellised, mis pakuvad eluliselt vajalikke teenuseid - sideühendusi, GPS-navigatsiooni ja teleülekandeid. Lisaks otsetabamuse füüsilisele ohule võivad staatilise elektri pursked nende töö jaoks esmatähtsad elektroonikakomponendid läbi kõrvetada.

Enamikul aastatest on tormid olnud suhteliselt nõrgad, kuid umbes iga 13 aasta tagant võivad need hüppeliselt võimenduda, kuna siis liigub Maa läbi osakestevoo kõige tihedama pilve.

1933. aastal märkas keskmine üksikvaatleja ideaaltingimustes 54 000 meteoori minutis ja 1946. aastal 10 000. Viimane suurem vaatemäng leidis aset 1998. aastal, mil igas tunnis võis vaadelda mõndsadat meteoori; see on siiski jäänud viimaste aastate suurejoonelisimaks vaatemänguks.

Alabamas NASA Marshalli kosmoselennukeskuse juures tegutseva meteoroidide keskkonnaameti esindaja William Cooke ütleb, et juba töötatakse välja varuplaane probleemide vältimiseks ajal, mil tormitabamust eeldatakse. Tema raalprognoosid lubavad järeldada, et järgmise aasta 8. oktoobril on Maalt näha mitusada meteoori tunnis.

"Me tõepoolest ei mõistnud, mis toimub. Nüüd on meil selles osas palju parem ettekujutus," ütleb teadlane. "Me teeme juba koostööd teiste NASA programmidega, et riski kosmoseaparaatidele vähendada. Kujutan ette, et kui sõna drakoniidide tähetormi kohta hakkab levima, hakkavad mulle, nagu tavaliselt, helistama nii ettevõtted kui inimesed riiklike kosmoseprogrammide juurest. Isegi kui drakoniidide meteooritorm kujuneb täismõõduliseks, olen ma kindel, et kosmosejaama ametnikud astuvad riski kahandamiseks õigeid samme."

Cooke'i hoiatused tehti avalikuks mais USA-s Colorado osariigis toimunud meteoroidide-teemalisel konverentsil.

NASA varasemate hoiatuste kohaselt võib satelliite ohustada ka kord põlvkonnas aset leidev päikeseprotuberantside torm, mis peaks algama millalgi 2013. aastal.