Texase Ülikooli professori Tim Rowe’i juhtimisel läbi viidud uuringu järgi oli umbes 190 miljonit aastat tagasi juura ajastul elanud dinosaurus Sarahsaurus aurifontanalis 4,2 meetri pikkune ning kaalus ligikaudu 115 kilogrammi, vahendab Novaator teadusportaali PhysOrg uudist.

Dinosaurus sai nimeks sarahsaurus filantroobi Sarah Butleri nime järgi, kes on pikaajaline kunsti ja teaduse toetaja.

Üldlevinud seisukoha järgi pärinesid dinosaurused piirkonnast, kus praegu asub Lõuna-Ameerika, kuid oma tarkust ja jõudu ära kasutades saavutasid nad kõigi teiste loomaliikide suhtes ülekaalu. Antud leid seab selle kahtluse alla.

Üks maakera liikide massilise väljasuremise viiest suuremast lainest leidis aset triiase ajastu lõpul 200 miljonit aastat tagasi, mistõttu hävines palju dinosauruste potentsiaalseid konkurente.

Sarahsauruse ja kahe teise varase Saurupodomorpha dinosauruse  uurimine annab alust arvata, et kõik nad jõudsid Põhja-Ameerikasse erinevatel aegadel ning oluliselt hiljem, kui mainitud väljasuremine aset leidis, ning ühtegi neist dinosauruseliikidest seal enne ei leidunud.

Tim  Rowe’i arvates olid dinosaurused palju malbemad, kui me siiani oleme ette kujutanud.

Nad ei vallutanud naaberalasid, vaid ootasid teiste liikide lahkumist ning alles siis liikusid edasi.

Sarahsaurustel olid füüsilised tunnused, mida tavaliselt hiidloomadega seostatakse. Näiteks olid nende reieluud pikad ja sirged, kuid samas mitte palju suuremad inimese reieluust.

Sarahsauruse põhjal võib arvata, et alguses olid Sauropodomorpha dinosaurused väikesed ning alles hiljem arenesid väga suurteks.