Austraalia lähedal Spenceri lahes elavat emast pudelnina-delfiini nähti korduvalt läbi viimas keerukate sammudega protseduuri, et valmistada söögiks seepiat, vahendab
Reutersi uudist.

„See näitab, kui kõrgelt on nende aju arenenud. Puhta liha kättesaamine on üsna keerukas protsess,“ ütleb uurimisrühma liige Mark Norman.

Teadusajakirjas PLoS One avaldatud artiklis kirjutavad teadlased emasest delfiinist, kes ajas seepiad välja peidupaikadest vetikatihnikutest ning juhtis nad puhtale liivasele merepõhjale. Seejärel surus delfiin ohvri oma ninaga vastu põhja, seistes ise pea peal, ning tappis seepia kiire allapoole sööstuga.

Seejärel tõstis delfiin seepia üles ning peksis seda oma ninaga, et eemaldada mürgine sinine tindisarnane vedelik, mida seepiad rünnaku korral eraldavad. Siis viidi saak tagasi merepõhja ning hõõruti vastu liiva, et eemaldada seepialuu ning muuta liha pehmeks.

Teadlaste hinnangul pole selline käitumisviis delfiinide hulgas haruldane. „Lisaks meie vaatlustele on ka seepiate elamispiirkonnas sukeldumist harrastanud inimesed täheldanud delfiinide sarnast käitumist,“ märgivad nad. „Meie kirjeldatud käitumisviis on spetsiaalselt kohandatud üheainsa saaklooma jaoks ning näitab mitteprimaadist looma kohta muljetavaldavalt paindlikku käitumist.“

Sõltumatu 2005. aastal avaldatud uuring näitas esimest korda, et delfiinid võivad olla võimelised üksteiselt õppima ning tööriistu kasutama, kui emadelfiini nähti õpetamas oma tütart murdma lahti käsnu ning kasutama neid kaitsena merepõhjas jahti pidades.

Delfiinid kasutasid käsnu toitu otsides kinnastena, ütles Zürichi ülikooli teadlane Michael Krutzen ajakirjale New Scientist. Teised teadlased on näinud delfiine kalu luudest puhastamas ning söömiseks parajateks osadeks murdmas.