Tillukesed siirikud lubaksid kasutajal lihtsalt mõtte abil kehavälist digiseadet juhtida. Lahendus seisneb inimese neuronitest pärinevate keemiliste signaalide tõlkimises digitaalseks koodiks, mille vahendusel on võimalik astuda ühendusse välise seadme või masinaga.

DARPA andis teada, et kavandatav liides hakkab toimima n-ö tõlkeseadmena aju närvirakkude tekitatud elektrokeemiliste sõnumite ning infotehnoloogilise “ühtede ja nullide keele” — digitaalse koodi — vahel.

Agentuur valmistub veebruaris Virginia osariigis toimuvaks kohtumiseks, kus seadme olemus põhjalikumalt lahti seletatakse ning algab sõltumatutele uurijatele, eraettevõtetele ja ülikoolidele arendusstipendiumide määramise protsess. Samjuti moodustatakse omaette grupp neuroloogiaekspertidest, kes on valmis tasuta ideid jagama.

Ameerika sõjatehnika uuringute agentuur plaanib järgmise nelja aasta jooksul neurotehnilise süsteemi NESD (ingl Neural Engineering System Design) arendamisesse panustada 60 miljonit dollarit.

Sõjaväe jaoks on tolle potentsiaalse tehnika rakendamise järelmid peadpööritavad. See võimaldaks sõduritel lahingsituatsioonis juhtida mõtte jõul tanki, droonlennukit või muid liikuvaid aparaate. Kindlasti leidub hulgaliselt rakendusi ka eraisikutele — neurosiiriku abil võiks soovi korral kas või mikrolaineahju teisest toa otsast mõttejõul sisse või välja lülitada.