Kõik algas sellest, et Rumeenia kommunistist isevalitseja Nicolae Ceauşescu külastas 1972. aastal Põhja-Koread ja sattus vaimustusse sealsest isikukultuslikust pompöössusest. Casa Poporului ehk siis nn rahvapalee rajamine Bucureștis Rumeenia ainuparteilikule ladvikule algas pihta 1983. aastal ja sellesse rakendati ligi 700 kodumaist arhitekti (kas neid riigis rohkem oligi?) sel ajal vaid 28-aastase Anca Petrescu juhtimisel. Ju ta siis lihtsalt jäi silma diktaatorile või projekteeriski diktaator ise hoonet tema kaudu?

Palee alla võetud seitsmeruutkilomeetriselt maa-alalt lammutati maha 19 õigeusu kirikut, kuus juudi sünagoogi, kolm protestantlikku kirikut ja enam kui 30 000 elamut. See on umbes sama kui Tallinnas terve Kristiine linnaosa maatasa teha, et mõnele "isakesele" palee püsti panna.

Pole ikka veel valmis

Riigi õnnetuseks oli palee 1989. aastal juba peaaegu valmis, et selle õhku laskmine ja lammutamine ei tulnud revolutsiooni võidu järel enam kõne alla. Ceauşescu küll lasti veresaunade korraldamise eest maha, tema palee tuli aga anda kasutada parlamendile, sest ükski teine instants nii suurt hoonet täita ei suudaks. Ja ka parlament ei tea tegelikult mida nii suure ja kuluka hoonega ette võtta, nemad suudavad hoonest vaid 30 protsenti ära täita. Ja viiendik hoonest pole ikka veel valmis.

Ceauşescu palee jalust lammutati maha kolm ajaloolist linnajagu pealinnas Bucureștis, 40 000 inimest sunniti kolima mujale, marmori kaevandamiseks tehti maatasa aga kaks mäge. Üks miljon rumeenlast osales selle palee püstitamisel, mis Rahvapalee nimele vaatamata oli mõeldud vaid oligarhlikule partokraatiale. Viie aasta jooksul nõudis palee rajamine kolmandiku riigieelarvest, kuni riik mässama hakkas, meeleavaldajaid tulistada käskinud Ceauşescu ise aga kukutati, surma mõisteti ja hukati 1989. aasta lõpus.

Ceauşescu palee on 270 meetrit pikk ja 240 meetrit lai, 12 korrust kõrge eht-keiserlik palee, kuigi keegi seda despooti keisriks siiski ei tituleerinud. Palee all asub veel võimas tuumasõjavarjend, hoone ulatub seega 86 meetrit kõrgustesse ja veel 92 meetrit maa alla. Hoone ja selle 1100 ruumi dekoreerimiseks on kasutatud 3500 tonni kristalli, 700 000 tonni terast ja pronksi, 200 000 ruutmeetrit villaseid vaipu (suurim neist kaalub kokku rullituna neli tonni ja on 600 m2 suurune). Marmorit kulus miljon kuupmeetrit, tsementi 5500 tonni, terast 7000 tonni, liiva 20 000 tonni ja basalti 1000 tonni.

2008. aastal võõrustati seal NATO tippkohtumist, uuemal ajal on ka arutatud parlamendi kolimist mujale ja mõne suure ostukeskuse kolimist sinna. Ceauşescu oli nähtavasti kavandanud Champs-Élysées stiilis paraadpuiesteed pidi saabuvaid tankiparaade ja "töölisklassi rongkäike" vastu võtta palee rõdult, kuid seda ta teha ei jõudnudki. Küll esines samal rõdul 1992. aastal Michael Jackson, paraku hõisates sealt alla "I love Budapest!"

Suuremaid hooneid maailmas vaid kaks

Oma suhtumine sellesse paleesse on muidugi nendel 40 000 București elanikul, kelle kodud hiigelpalee eest lihtsalt maha lammutati. Maailmas oli seni vaid üks hoone mis suuruselt seda paleed ületab, nimelt Pentagon USA-s Arlingtonis. Mullu teatati küll vist nendestki suurema spaa-ostukeskuse rajamisest Hiinas Chengdu linna.

Võrdluseks ka need kaks: