USA siseministri Ken Salazari sõnul on 6 miljardit dollarit maksev Californiasse Blythe’i lähedale Mojave kõrbesse planeeritav päikeseenergia projekt tervitatav, sest see on riigimaade päikeseenergia tootmiseks kasutamisele võtmise buumi algus, vahendab Novaator PhysOrgi uudist.

Salazari sõnul näitab see projekt seda, kuidas olemasoleva taastuvenergia kasutuselevõtt võib luua uusi töökohti.

Blythe’i projekt, mida veab Saksamaa päikeseenergia rakendusvõimaluste arendamisega tegelev ettevõte Solar Millennium, võtab enda alla enam kui 2800 hektarit Arizona osariigi piiri läheduses asuvat riigile kuuluvat maad, mis kavatsetakse katta päikesepaneelidega.

See on kuues käesoleval kuul USA siseministeeriumilt heakskiidu saanud päikeseenergia arendusprojekt, kõik need on planeeritud California ja Nevada osariikidesse.

Lähinädalatel on oodata heakskiitu samuti Californias asuvale seitsmendale projektile.

Kõik projektid peaksid elektri tootmist alustama 2011. aasta lõpus või 2012. aasta alguses.

Täisvõimsusel suudaksid need toota enam kui 3000 MWh energiat, mis kataks kuni kahe miljoni majapidamise elektritarbe.

Tööd võib päikeseenergiaparkide ehitusel saada kuni 2000 inimest ning parkides tekib sadu alalisi töökohti.

California osariigi kuberneri Arnold Schwarzeneggeri pingutused päikeseenergia populariseerimiseks hakkavad seega vilja kandma.

Washingtonis asuva päikeseenergiat tootvate ettevõtete assotsiatsiooni esindaja Monique Hanise sõnul ollakse lõpuks lähedal sellele, et rahva soovil toodetaks riigile kuuluvatel maadel päikeseenergiat.

USA ametivõimudel võttis viis aastat aega, et vastata taotlustele rajada päikeseenergial töötavaid jõujaamasid USA edelaosa kõrbepiirkondades asuvatele riigimaadele.

Riigile kuuluvad maad avati päikeseenergia arenduseks 2005. aastal. Aruanded ja uudisteagentuuri Associated Press poolt läbiviidud intervjuud viitavad siiski sellele, et kogu programm töötas põhimõttel, et kes esimesena jõuab, selle pakkumisega ollakse nõus, vaatamata sellele, kas pakkujal on päikeseenergia valdkonnas reaalsed plaanid või kogemused.

Protsessi lihtsustamiseks ja liigse bürokraatia vältimiseks valisid  siseministeeriumi ametnikud välja 14 kõige lootustandvat päikeseenergia projekti 180st tegevusluba taotlevast, mis hõlmaksid USA edelaosas riigile kuuluvatest kõrbealadest enam kui 9 miljonit hektarit.

Ametnike sõnul võimaldaks ainuüksi nende 14 arendusprojekti elluviimine toota üle 6000 megavati energiat,  mis rahuldaks ööpäevasel tippkoormusel 4 miljoni majapidamise elektrivajaduse.

Hanise sõnul moodustab päikeseenergia ka peale mainitud 14 projekti heakskiitmist USA energiavarustuses kõigest pisikese osa.