Lahtise vihmavarju suurune Beagle 2 pidanuks Maale signaali saatma, kui ta Marsil maandub. Nüüd kardetakse, et aparaadile langes osaks sama saatus, mis mitmetele kasutute metallikängardena planeedi pinnale vedelema jäänud varasematele aparaatidele.

“Beagle 2 raadiosignaali otsingud (neljapäeva õhtul) ei toonud edu,” teatasid missiooni korraldajad oma võrguleheküljel www.beagle2.com.

Esimene katse sondiga ühendus saada tehti Londonis neljapäeva varahommikul. Teadlased olid kogunenud lootuses kuulda Marsilt signaali, mille selle tarvis oli loonud Briti popgrupp Blur.

Beagle 2 aga vaikis ja järgmine katse tehti 16 tundi hiljem Kesk-Inglismaal hiigelsuure Jodrell Banki teleskoobi abiga. Ka see katse nurjus.

Järgmine võimalus avaneb reede õhtul kell 18.15 Greenwichi aja järgi ja seekord kasutatakse Marsi orbiidil tiirlevat raketti. Mõni päev on veel võimalik regulaarsete vaheaegade järel sondiga ühenduse saamist proovida, aga iga ebaõnnestumisega muutuvad väljavaated üha väiksemaks.

Beagle 2 on esimene ühele planeedile saadetud täielikult Euroopa missioon ning sellega loodeti demonstreerida Briti ja kogu Euroopa kosmoseuurimise taset.

Sond pidi uurima Marsi pinnast ja võtma proove, et leida Maast 100 miljoni km kaugusel asuvalt planeedilt praeguse või kunagise elu märke.

Marss ei ole kosmoseuurijaile kunagi eriti vastutulelik olnud. 11 punasele planeedile saadetud sondist on vaid kolm tervena ja töövõimelisena kohale jõudnud.

Teadlaste sõnul võis 34-kilone Beagle 2 Marsi pinnal sageli möllavates tormides kursilt kõrvale kalduda, aga ei välistata ka, et sondi antenn on väändunud valesse suunda ja rakett ei saa tema signaale vastu võta.