Neil õnnestus leida kolm puud, mille ubades on 15 korda vähem kofeiini. Selliseid puid on leitud ka varem, nimelt Madagaskarilt, kuid nende viljad ei ole hea kohvi valmistamiseks sobivad. Kõigi eelduste kohaselt peaks aga Etioopia valikpuudelt saama Arabika-tüüpi kohvi, vahendab Roheline Värav portaali aiandus.ee.

Teadlased arvavad, et nende puude geneetilises ehituses puudub kofeiini tekitav ferment. Uut kohvi aga maitsta veel ei saa, sest oad valmivad mitme aasta pärast. Pealegi kasvavad Etioopiast leitud puud kolmandiku võrra aeglasemalt. Seega ilmub looduslik kofeiinivaba kohv alles kümne või enama aasta pärast.

Praegu moodustab kofeiinivaba kohv 10 protsenti kogu maailmas tarbitavast kohvist.

Kohvioad puhastatakse kofeiinist orgaaniliste lahustite ja süsihappegaasi abil, mis kõrvaldavad ka esialgse aroomi.