Kõik uurijaid ei ole selles veendunud, kuid ühes ollakse kindlad: helilooja oli aastaid väga haige, enne kui ta 1827. aastal suri.

Varasemad uuringud on näidanud, et Beethoven kannatas pliimürgituse all. Kõigepealt tuvastati toksiline metalli hulk ta juustes ning hiljem ka kondijäänustes.

Need leiud tugevdavad arusaama, et pliimürgitus võis aidata kaasa ning lõpuks ka põhjustada helilooja surma 57 aastaselt.

Viini kriminalistikaekspert Christian Reiter väidab et teab pärast kuid kestnud Beethoveni juuksekiudude uurimist asjast rohkem.

Möödunud nädalal ajakirjas Beethowen Journal ilmunud analüüsis ütleb ta, et helilooja elu viimastel kuudel tõusis plii sisaldus ta kehas alati järsult pärast seda, kui arst Andreas Wawruch ta kõhu vesitõbe ravis.

Need surmavad doosid tungisid Beethoveni põdurasse maksa ning lõpuks tapsid ta, rääkis Reiter Associated Pressile.

“Ta surma põhjustas dr Wawruchi ravi,” ütles Reiter, kes juhib Viini meditsiiniülikooli kohtumeditsiini osakonda. “Ehkki dr Wawruchi ei saa süüdistada — kuidas ta võis teada, et Beethoveni maks oli juba tõsiselt haige.”

Alles pärast helilooja surma tehtud lahangu järel võisid arstid tuvastada, et ta kannatas nii maksatsirroosi kui kõhu vestitõve all. Reiter ütleb, et püüdes helilooja kannatusi leevendada, punkteeris Wawruch korduvalt ta kõhuõõnsust ning sulges seejärel haava pliid sisaldava mähisega.

Ehkki juba tollal oli plii toksilisus teada, ei olnud ravipalsamis kasutatud kogused “kellegi tapmiseks piisavalt mürgised, kui inimene oleks olnud terve”.

“Kuid dr Wawruch ei teadnud, et tema ravi ründas juba haiget maksa ning tappis selle organi.”

Veel enne seda, kui kõhuvesitõbi arenes, märkis Wawruch oma päevikusse, et ravis mitmeid kuid enne Beethoveni surma ta kopsupõletikku pliid sisaldavate sooladega, mis tegid mitmete uurijate arvates pliimürgituse hullemaks. Kuid Reiter ütleb, et helilooja elule tegid lõpu korduvad pliid sisaldava kreemi doosid, mida Wawruch Beethovenile ta elu viimastel nädalatel kandis.

Juuksekarvade analüüs näitas, et ajavahemikus 1826. aasta 5. detsembrist 1827. aasta 27. veebruarini tõusis plii kontsentratsioon neljal korral massiliselt.

Sel ajal dokumenteeris ka Beethoven ise, kuidas Wawruch ta kõhu vesitõbe ravis.

“Iga kord, kui ta kõhtu punkteeriti… on meil juustes suurenenud plii kontsentratsioon.”

Need väited intrigeerivad ka teisi teemat uurinud isikuid.

“Tema andmed viitavad sellele, et Beethoven sai oma elu viimase 111 päeva jooksul korduvalt märkimisväärseid pliiannuseid ning see plii võis olla tema enda arsti poolt talle antud rohtudes,” ütles Bill Walsh, kes juhtis USA Argonne-i riikliku laboratooriumi töörühma, mis leidis Beethoveni kondijäänustest suures koguses pliid.

Kaks aastat tagasi tehtud uuring kinnitas aastaid meest nõrgendanud haiguse põhjust, kuid ei seostanud surma otseselt Wawruchiga.

“Ma usun, et Beethoveni surma võis põhjustadad pliid sisaldavate rohtude andmine mehele, kes oli juba pliist raskelt mürgitatud,” ütles Walsh.

Ta lisas, et juuste analüüsi proove ei peeta tavaliselt nii usaldusväärseks kui luudest võetud proove. Need aga näitasid suurt pliikontsentratsiooni, mis oli tekkinud aastate, mitte kuude jooksul.

Walshi arvates on Beethoveni viimastel elukuudel talle antud ravimite täpse koosseisu tuvastamiseks vaja teha veel uuringuid.

Mis puutub sellesse, mis võis põhjustada pliimürgituse veel enne Wawruchi ravi, siis on mõned arvamusel, et põhjuseks oli pliid sisaldav vein, mida Beethoven tarbis. Teised spekuleerivad teemal, kuidas ta jõi lapsena tervisevetel suure pliikontsentratsiooniga vett.

“Me ei tea siiani lõplikku põhjust,” ütles Reiter. “Kuid ta oli väga haige mees juba aastaid enne oma surma.