Ballmeri sõnul teeks USA maksud töökohad „palju kallimaks", vahendab Bloomberg.

„Me parema meelega võtame hulga inimesi ja viime nad välismaale tööle selle asemel, et neid USAs pidada," rääkis ta.

Möödunud kuul tuli Obama välja plaaniga lõpetada järgneva kümne aasta jooksul praktika, millega jääb USA-l riigi ettevõtete mere taga teenitud kasumilt maksude näol järgmise kümne aasta jooksul saamata ligikaudu 190 miljardit dollarit. Hetkel lubavad USA maksuseadused ettevõtetel kokku hoida piiri taga teenitud ja sinna uuesti investeeritud kasumilt maksude näol kuni 35%.

Seadusemuudatuse eesmärgiks on utsitada ettevõtteid pigem investeerima USAsse.

Loomulikult on paljud rahvusvahelised korporatsioonid sellise plaani hukka mõistnud, kuna see vähendaks nende võimalusi maksudega omakasu nimel manipuleerida.

Nii näiteks arendab Microsoft Windows operatsioonisüsteemi ametlikult oma Iirimaa tütarettevõttes, kus on ettevõtetele kehtestatud maksud võrreldes USAga madalamad. Loomulikult ei küsi emafirma sellisel juhul oma intellektuaalse omandi eest mingeid litsentsitasusid (mida peaks USAs deklareerima). Microsoft müüb oma tarkvara väljaspool USA-d läbi Iiri tütarfirma ja nii ei saab hakkama ilma USA makse maksmata.

Barack Obama arust aitaks selline maksumuudatus säilitada USA töökohti, samas Ballmeri sõnul oleks see töötajatele kahjulik ning ilmselgelt peaks Microsoft sellisel juhul ära andam ka suure osa oma kasumist.

Pkemalt saab poolt- ja vastuväiteid lugeda Bloombergi artiklist.