Õues leiduvaid nn sõbralikke baktereid saab rakendada, tõrjumaks kõrvale haiglainfektsioone põhjustavaid potentsiaalselt surmavaid mikroobe, vahendavad ERRi teadusuudised.

USA eksperdi ja rahvusvahelise mikrobioomi projekti juhi Jack Gilberti sõnul toetab ideed uuring, mille kohaselt mõjutavad avatud aknad käepidemetel ja teistel pindadel olevate mikroobsete populatsioonide koostist, kuid ei suurenda ohtlike patogeenide hulka. Viimased on omamoodi antibiootikum-resistentsed „supermikroobid”, millesse patsiendid nakatuvad just haiglas.

Gilberti sõnul lasevad avatud aknad väljast sisse tavalisi baktereid, „lahjendades” sel viisil patogeenide kontsentratsiooni. Samuti ei luba normaalsed mikroobid patogeenidel end sisse seada, kuna valitseb liiga tihe konkurents toitainete ja energia üle.

Haiglates hävineb normaalne mikroobikooslus pahatihti sterilisatsioonivahendite ja liigsete antibiootikumide kasutamise tõttu. See loob aga soodsa pinnase patogeenidele, kes hõivavad kiiresti tavaliste bakterite poolt vabastatud kohad.

Gilbert rõhutab, et kuigi haiglad peavad olema puhtad, võib liigsel steriliseerimisel olla siiski soovitule vastupidine mõju. See selgitab, miks haiglainfektsioonid võivad isegi kõige steriilsemates keskkondades taastekkida.