La Palmal asuv Cumbre Vieja vulkaan võib pursates põhjustada suure kalju kukkumise ookeani, mis omakorda võib tekitada nii kõrge veeseina, mida seni ei ole registreeritud, kirjutas Daily News.

Tsunami on võimeline läbima tohutuid vahemaid kiirusega üle 700 kilomeetri tunnis, väitis Londoni ülikooli Benfield Greig Hazardi uurimiskeskuse teadur Simon Day.

Uuringu tulemused avaldatakse teadusajakirja Geophysical Research Letters septembrinumbris.

Samas ütles Day, et lähiajal vulkaanipurset karta ei ole, aga Cumbre Viejat tuleks jälgida tähelepanelikult, et märgata võimalikke aktiviseerumise märke. Day märkis, et vulkaan purskab vaheaegade järel, mis võivad olla 10 aastat või sajand ning enne vulkaan ookeani kukkumist võib toimuda veel mitu purset.

Day uuringu kaasautor oli Steven Ward California ülikoolist.

Võimaliku katastroofi tagajärjed annaksid teadlaste sõnul end tunda nii põhjas, lõunas kui läänes, kusjuures vallanduv energia võrduks pooleaastase elektritarbimisega Ameerika Ühendriikides. Teadlaste sõnul kannataks kõige enam Lääne- Sahara rannik, kus lained võivad kerkida 100 meetrini.

Poole väiksemate lainetega peavad arvestama Florida ja Kariibi mere saared. Euroopa suunal liikuvad lained on väiksemad, aga suured lained peaksid jõudma ka Suurbritannia, Hispaania, Portugali ja Prantsusmaa rannikule.