Täht nimega T Pyxidis hävitab ennast varsti 20 miljardi miljardi miljardi megatonni trinitrotolueeni võimsusega plahvatuses, vahendab The Daily Telegraph.

Täht arvatakse asuvat umbes 3260 valgusaasta kaugusel — galaktilises mastaabis üsna lähedal -, ning selle termotuuma-plahvatuse jõud võib pühkida minema Maa osoonikihi, ennustavad teadlased.

USA-s Philadelphias tegutseva Villanova ülikooli astronoomide väitel on ultraviolettuuringute satelliit International Ultraviolet Explorer neile näidanud, et T Pyxidise puhul on tegelikult tegemist kahe tähega, millest üks on gaasi neelav ja pidevalt paisuv valge kääbus. Kui täht saavutab kriitilise massi, plahvatab see tükkideks.

Teadlased lubavad, et supernoova kujuneb heledamaks kui kogu galaktika tähed kokku. Hubble’i kosmoseteleskoop on pildistanud tähe ettevalmistusi suureks plahvatuseks — väiksemaid sähvatusi ehk “röhitsusi”, mida nimetatakse noovadeks.

Need plahvatused on alates 1890. aastast toimunud regulaarselt iga 20 aasta tagant, kuid lakkasid 1967. aastal.

Seega on järgmine pauk juba ligi 20 aastat hilinenud, nendivad teadlased Edward M. Sion, Patrick Godon ja Timothy McClain Ameerika astronoomialiidu koosolekul Washingtonis.

“Too täht võib tõesti varsti supernoovaks kujuneda — aga see “varsti” võib olla veel üsna kaugel, nii et ärge vaevake end õudusunenägudega,” ütleb Ühendkuningriigi aimeastronoomialiidu asepresident Robin Scagell.

Villanova ülikooli teadlaste kataklüstilised arvutused on kahtluse alla seadnud Berkeley ülikooli astronoomiaprofessor Alex Fillipenko, kelle sõnul on T Pyxidese supernoova tekitatavate kahjustuste võimalikku ulatust tõenäoliselt valesti arvutatud.

Fillipenko arvates pole Sion kasutanud andmeid mitte 3260 valgusaasta kauguselt toimuva supernoova, vaid väga palju võimsama gammakiirguspurske kohta. Pole aga mingit alust karta, et T Pyxides kujuneks gammapurskeks.

Hubble’i teleskoobi uudistetoimetaja astronoom Ray Villard rõhutab uudist kommenteerides, et supernoova peaks kirjeldatud hävitustöö saavutamiseks olema Maale kümme korda lähemal.