Täht nimega BP Piscium (lühendatult BP Psc) asub meist umbes tuhande valgusaasta kaugusel ja näeb muidu välja nagu arenenum versioon meie Päikesest, ent on ümbritsetud tolmusest gaasikettast, vahendab The Daily Mail.

Tähe, mille sai pildile NASA röntgenobservatoorium Chandra, olemasolu pakub astronoomidele uusi teadmisi selle kohta, milliseks võivad vanemaks saades kujuneda tähtede ja neid ümbritsevate planeetide vastastikused suhted.

Jäädvustati ka kaks mitme valgusaasta pikkust juga, mis süsteemist vastassuundades välja purskavad.

Ehkki ketas ja joad on pigem väga noore tähe tunnusmärkideks, annavad mitu asjaolu — nende hulgas Chandraga läbi viidud viimatiste vaatluste tulemused — mõista, et BP Psc ei ole see, mis varem pealtnäha paistis.

Selle asemel on astronoomid välja pakkunud hüpoteesi, mille kohaselt BP Psc on juba vana täht oma nn punase hiiu faasis, ketas ja gaasijoad kujutavad endast aga jäänuseid lähedal asunud ja nüüdseks hävitatud tähest või planeedist.

Kui Päikesele sarnastel tähtedel jõuab tuumakütuse varu otsakorrale, hakkavad need paisuma ja välimisi kihte kestama. Näiteks paisub meie Päike tulevikus eeldatavasti nii suureks, et selle pealispind küündib punaseks hiidtäheks kasvamise käigus Maani või isegi neelab meie planeedi.

“Tundub, et BP Psc esindab universumit, kus täht on tähele või võib-olla planeedile hunt,” ütleb Rochesteri tehnoloogiainstituudi esindaja, Chandraga tehtud uurimust juhtinud Joel Kastner. “Igatahes näitab see, et kosmos pole mitte alati sõbralik.”

Tõik, et BP Psc ei asu ühegi tähti moodustava pilve lähedal ning selle vahetus ümbruses pole teisi teadaolevaid noori tähti, viis teadlased mõttele, et täht ei kujuta endast seda, milleks seda seni peeti.

Tähe atmosfääris, nagu enamiku vanade tähtede atmosfääris, leidub väga vähe liitiumit.

Kui BP Psc hiidtäheks paisus, said selle läheduses paiknenud planeedid hukka. Uurijad usuvad aga, et ümbritsevas kettas võib praegu, sadu miljoneid aastaid pärast esmast planeediteket, juba leida aset planeetide moodustumise teine tsükkel.

“BP Psc näitab, et sellised tähed nagu meie Päike võivad miljardeid aastaid täiesti rahulikult eksisteerida.” räägib uurimuse kaasautor David Rodriguez California Los Angelese ülikoolist, “Kui nad aga kord juba minekul on, võivad nad endaga naabertähe või paar planeeti kaasa võtta.”