Teravdatud tähelepanu alla on sattunud mõistatuslik objekt, mis pealiskaudsel vaatlemisel näeb välja nagu komeet, ent on end sisse seadnud hoopis asteroidide hulgas, vahendab Discovery News.

Kummaline taevakeha avastati 6. jaanuaril maalähedaste asteroidide seireprogrammi LINEAR (Lincoln Near-Earth Asteroid Research) vaatluste raames. Objekt paistab liikuvat mööda peamise asteroidivöö siseorbiiti. See on piirkond, kuhu komeedid enamasti ei satu.

Milles täpselt seisneb komeetide ja asteroidide erinevus? Komeedid tiirlevad mööda elliptilisi orbiite, möödudes Päikesest üsna lähedalt ja “lohistades” enda järel pikki gaasi- ja tolmusabasid, mis moodustuvad jäätunud ainete sublimeerumisel komeetide tahkest tuumast. Asteroidide orbiidid on enamasti ringikujulised ning nende käitumine pole ka nii ennustamatu kui komeetide oma.

Ehkki kogemustega komeedivaatlejad nagu Jim Scotti on osutanud, et komeetide ja asteroidide veidraid hübriide on minevikus varemgi täheldatud, on täheteadlased tavalisest rohkem elevil ometi õigusega. Nimelt on see esimene kord, mil on põhjust arvata, et see, mida näeme, kujutab endast kahe ülikiiresti liikuva asteroidi ennenägematut kokkupõrget.

Asteroidivöö kubiseb muistsete põrmustavate kosmosekokkupõrgete rusudest, kuid seni pole astronoomidel õnnestunud ühtegi sellist plahvatuslikku sündmust otse jälgida.

Varasematel juhtudel võisid jäätunud materjale sisaldavates asteroidides toimuda lihtsalt lühiajalised ainepursked, või siis lagunes taevakivi habras tuum, millest järele jäänud prahi on päikesetuule surve aja jooksul laiali ajanud.