Riinu uurimistöö „Suitsujoa termilise tõusu mõju õhusaaste leviku arvutusele põlevkivielektrijaamade näitel" oli konkursil enneolematult edukas, teatas Sihtasutus Archimedes.

„Läbi aegade on see eesti õpilaste parim tulemus rahvusvahelistel konkurssidel, kuigi preemiaid on meie noored pälvinud pea igal aastal," rääkis sihtasutuse Archimedes teaduse populariseerimise üksuse juhataja Terje Tuisk.

Põhipreemia 2. koha eest sai Riinu auhinnaks 1500 dollarit ja tema järgi nimetatakse väike planeet või asteroid. Lisaks võitis Riinu Hiina teaduse ja tehnoloogia assotsiatsiooni eripreemia, milleks on tasuta osalemine juulis toimuval Hiina noorte teaduskonkursil.

Renos, USA-s peetud noorte teadusmess Intel ISEF on maailma suurim gümnaasiumiealiste teaduskonkurss, kus osalevad parimad noorteadlased lisaks kõigile USA osariikidele ka ligi 50 välisriigist üle maailma ja välja antakse preemiaid kokku ligi nelja miljoni dollari väärtuses.

2009. aasta konkureeris Intel ISEF-il kokku 1500 noort 17 teaduskategoorias. Riinu kandideeris kategoorias Environmental Science, kus osalenud 71 töö kohta anti välja üks 1. ning kolm 2. preemiat.

Riinu töö, millega ta USA konkursil osales, võitis selleaastasel Eesti õpilaste teadustööde konkursil gümnaasiumiastme I preemia. Riinu juhendaja on Tartu ülikooli atmosfäärifüüsika vanemteadur Marko Kaasik.

Riinu Otsa uurimistöö lühitutvustuse leiad siit.