Asteroid nimega 2010 GA6 on suhteliselt väike kosmosekivi läbimõõduga 22 meetrit ning selle avastasid Arizona osariigis Tucsonis tegutseva observatooriumikompleksi Catalina Sky Survey astronoomid. Kosmosekivi möödub Maast lähemalt kui Kuu reede öösel kl 02.06 Eesti aja järgi. NASA astronoomid kuulutavad, et muretsemiseks pole põhjust ning planeeti ei ohusta miski, vahendab Space.com.

“Maalähedased objektid mööduvad meist lähemalt kui Kuu orbiit iga nädal,” rõhutab Californias Pasadenas tegutseva NASA reaktiivmootorite laboratooriumi maalähedaste objektide osakonna teadur Don Yeomans.

Asteroidi 2010 GA6 lennutrajektoori Maale kõige lähem punkt jääb 395 000 km taha, st umbes üheksa kümnendiku Kuu orbiidi kaugusele.

Kõnealune kivitükk pole esimene asteroid, mis tänavu Maast lähedalt möödub. Jaanuaris möödus meie koduplaneedist 130 000 km kauguselt väike asteroid 2010 AL30. Maast on möödunud veel ohtralt kosmosekive, kuid need on jäänud märksa kaugemale, mitmete sadade tuhandete kilomeetrite taha.

NASA seirab pidevalt asteroide ja komeete, mis võivad Maale lähedale sattuda, kasutades selleks nii maapinnal kui kosmoses asuvate teleskoopide võrgustikku. Agentuuri maalähedaste objektide vaatlemise programm, mida tuntakse nime "Kosmosekaitse" (ingl Spaceguard) all, seisab hea selle eest, et potentsiaalselt ohtlikud asteroidid kahe silma vahele ei jääks, ning analüüsib nende orbiite, et näha, kas need võiksid Maad tabada.

NASA uusimale, detsembris orbiidile läkitatud infrapuna-kosmoseteleskoobile WISE (ingl Wide-field Infrared Survey Explorer) on tehtud ülesandeks küttida uusi asteroide, mille märkamine oli varem võimatu, sest taolised objektid peegeldasid valgust vaid infrapunaspektris.

Seni on WISE iga päev avastanud kümneid varem tundmatuid asteroide. Mõned neist kosmosekividest on hinnatud põhjalikumat analüüsi väärivaks, kuna võivad Maad ohustada, on WISE projektiga seotud teadlased kuulutanud.