Sõltuvusliku videomänguhäire diagnoosi saab inimesele panna siis, kui ülejäänud maailma eirav käitumine on kestnud vähemalt aasta.

The Daily Mail kirjutab, et teisi tehnoloogiaga seotud häireid veel rahvusvahelisse haiguste nimekirja kantud ei ole, nii pole seal näiteks neti- või nutitelefonisõltuvust. Viimastel aastatel on muuhulgas arvatud sedagi, et ametlike haiguste sekka võiks jõuda šoppamissõltuvus, haiguslik ületöötamine ja isegi sõltuvus telesarjadest.

Vladimir Poznyak WHO vaimse tervise ja sõltuvusttekitavate ainete osakonnast ütles, et meditsiinitöötajad peavad aru saama, et videomängusõltuvus võib viia tõsiste tervisehädadeni. "Suuremal osal inimestest, kes videomänge mängivad, ei ole häiret," toonitas ta. "Täpselt nagu ei ole kõik inimesed, kes alkoholi tarvitavad, alkohoolikud."

Hinnanguliselt jääb problemaatiliste mängijate hulk 0,2 - 20 protsendi vahele, nii et käärid on väga suured.

Muuhulgas on leitud, et selliste mängude nagu Call of Duty ja GTA mängimine võib viia probleemideni hippokampusega - see aju osa on seotud emotsioonide, ruumitaju ja info salvestamisega lühiajalisest mälust pikaajalisse mällu.

Rahvusvahelist haiguste klassifikatsiooni uuendati viimati aastal 1990.