"Kõik me küsisime sama asja - mis see on?" ütles operatsiooni läbi viia aidanud resident Jonathan Rasouli The Washington Postile. "Ausalt öeldes olime me isegi šokis. Me lihtsalt sügasime pead ja üritasime välja mõelda, mis moodustis see selline olla võiks," tõdes Rasouli.

Lihtsalt silmaga peale vaadates ei suutnudki arstid välja mõelda, millega võiks tegu olla. Seetõttu võeti moodustis ja pandi see mikroskoobi alla vaatlemiseks - sellele tehti ka sisselõige ning arstid leidsid selle seest pisikese paelussi. Siis oli selge, millega on tegu.

Palma sõnul on tal kahetised tunded. "Loomulikult oli mul vastik kuulda, et mu pea sees oli paeluss," ütles ta. "Samas olin ma ka väga kergendatud, kuna see tähendas, et mul pole kasvajat ning mingit edasist ravi selles suhtes pole vaja teha."

Naise sõnul tekkisid tal paar aastat tagasi peavalud, unetus ja luupainajad. Lisaks sellele vaevasid teda hallutsinatsioonid. Sümptomid süvenesid järsult 2018. aasta jaanuaris, kui tal tekkisid motoorikahäired - raskusi oli näiteks asjade hoidmisega ning inimestele sõnumite saatmisega.

Arstid viisid läbi uuringud ning märkasid kahjustust tema ajus oleva kõnekeskuse juures. Diagnoos oli karm - ajukasvaja. Rasouli sõnal oli diagnoosi taga kahjustuse kuju ja selle väljanägemine magnetresonantstomograafipildil. Nagu selgus, polnud neil õigus.

Kuidas paeluss naise pähe sai?

Naise peast leiti Taenia solium liiki nookpaeluss, mis võib inimest nakatada kahes vormis. Esimene, kõige levinum vorm on seotud toore sealiha söömisega - sellisel teel nakatunud inimesel elavad ussid soolestikus.

Kuid nakatumiseks on ka teine moodus. Inimesed, kelle sooles uss elutseb, võivad tualetti kasutades ja mitte käsi pestes levitada mikroskoopilisi mune, mis nende väljaheidete kaudu kehast välja tulevad.

Need munad võivad läbi söögi edasi kanduda näiteks teiste inimeste söögitorru. Seedeeelundkonnas arenevad need vastseteks ning võivad liikuda läbi seedeelundite seinte vereringesse, kust need kehas kõikjale levida võivad. Palma juhul liikusid vastsed vereringet mööda ajusse.

Palma ise tahab rõhutada, et tegemist on äärmiselt haruldase juhtumiga ning inimesed ei tohiks mingil juhul hakata arvama, et iga peavalu võib näidata seda, et peas peidab end paeluss. "Iga peavalu pole parasiit," ütles ta.

Palma sümptomid on praeguseks sajaprotsendiliselt kadunud ning naise enda sõnul hindab ta enim seda, et kogu lugu sai õnneliku lõpu.