Kaheksa Arktikaga piirneva riigi ligikaudu 250 teadlase koostöös sündinud raport hoiatab, et Arktikas soojeneb kliima kaks korda kiiremini kui ülejäänud maailma piirkondades ning selles on süüdi peamiselt inimtegevus, kirjutab Postimees.

Teadlased ennustavad, et sajandi lõpuks on sulanud umbes 50-60 protsenti Arktika jääkattest. Üks viiest võimalikust mudelist eeldab koguni, et aastaks 2070 on Arktika suved täiesti jäävabad.

“Kuigi mõned kliima ajaloolised muutused on tekkinud looduslikel põhjustel, viitavad ilmnenud muutuste mustrid ja trendide tugevus sellele, et peamiseks teguriks on saanud inimmõjud, mida esindab kasvuhoonegaaside suurenenud emissioon,” seisab raportis. “Järgmise saja aasta jooksul kliimamuutused oodatavalt kiirenevad, tuues kaasa suuri füüsilisi, ökoloogilisi, sotsiaalseid ja majanduslikke muutusi, millest paljud on alanud.”

Sulavad igikelts ja jääkilp sunnivad nii Arktika põlisrahvaid kui loomastikku uute oludega kohanema või väljasuremisohuga silmitsi seisma. Ohus on muuhulgas ka jääkarud, kellele suvine jääkatte kadumine võib osutada karuteene, kuna nad on harjunud sellelt oma peatoidust, hülgeid püüdma.

Spekulatsioonides arutletakse sellegi üle, et Arktikas sulanud jääkilbist ja liustikest pärit magevesi võib segi lüüa ookeanide hoovustesüsteemi, peatades muuhulgas Euroopasse sooja toova Golfi hoovuse ja tuues meie maailmajakku uue jääaja.

Raportis esitatud kliimamudelid selle teooriaga ei mängi, ent ennustavad sulamiste tõttu maailmamere taseme tõusu sajandi lõpuks kuni meetri võrra.