Meditsiin on keeruline teadus, kus üks ja sama haigus kulgeb eri inimestel erinevalt. Samal ajal töötavad organismi põhifunktsioonid ühtmoodi.

Nii nagu keti tugevuse määrab nõrgim lüli, määrab meie tervise ainevahetuse võime hoida vastavalt emotsionaalse aju käskudele tasakaalus organite ja kudede töö.

Koed ja organid täidavad emotsionaalse aju korraldusi. See on nagu ülemuse ja alluva suhe. Kui ülemuselt (emotsionaalne aju) tuleb liiga palju korraldusi, siis alluv (kudede ainevahetus) väsib ega jõua oma tööd sunnitud intensiivsuse tõttu korralikult lõpule viia. See tähendab seda, et energia tootmine rakkudes ei jõua oma loomuliku tulemuseni.

Rasvad on organismi põhilised energiaallikad, samuti muide kolesterool. Suurenenud pingete olukorras haarab organism neid rasvu verre, et täita ainevahetuse kasvanud nõudmisi. Ringlema jäänud happelised vaheained pannakse ajutiselt kõrvale nn rasvkoelattu. Rasvkude muutub sellega aktiivseks energeetiliseks koeks, kust hakatakse vajadusel neid aineid energeetilisteks vajadusteks vereringesse tagasi tooma. Kuid tegelikult pole need ained rasvkoes teretulnud. Tekivad tselluliidiilmingud ning soodus pind nahahaigusteks, halveneb juuste tervis jne. Krooniline stress ongi kõikide organismi kudede n-ö hapnemine.

Pidevas stressis inimesel tekib tihti surnud ring: hapuks läinud seedetrakt tekitab hundiisu, sellest tingituna hakkab rasvkoemass liigsest söömisest ja kahjulike ainete ärapaigutamise vajadusest kasvama. See omakorda piirab liikumisvajadust, ja ring sulgub.

Kohest lahendust pole

Järsk happeliste ainete määra tõus veres viiks organismi äkksurmale ning kudedes on nende säilitamine ohutum.

Meie organism töötab ööd ja päevad selleks, et toota energiat iseenese elushoidmiseks. Selle kõrvalt peab ta leidma võimaluse katta ka kõik muud energeetilised vajadused. Kuigi see on organismile küllaltki koormav, saaks organism tasakaalustatult tegutsedes kõigega ideaalselt hakkama. Mida kauem on organism n-ö hapnenud, seda kauem võtab aega sellest väljatulek ja ainevahetuse normaalseks pöördumine.

Seega — emotsionaalse aju krooniline ülekoormus pole ainult aju probleem. See on ka keha kudede ja organite algava kahjustuse probleem. Nii luuakse soodne pinnas südameisheemiatõve, osteoporoosi, KOK-i, diabeedi, seedetraktihaavandite, pärasoolefissuuride, viljatuse, fibromüalgiate (psüühikast tingitud lihasvalud) jpt haiguste tekkeks. Et aju nõuab rohkem kui ainevahetus vastata suudab, ongi meie füüsiline tervis psüühilise tervise peegeldaja.

Rahustid tulid kasutusse 1950-ndatel ja andsid arstidele medikamentoosses ravis kohe paremaid võimalusi. Rahusteid määravad arstid küllaltki palju ka tänaseni. Erinevalt antidepressantidest pidurdavad rahustid kesknärvisüsteemi, aeglustavad reaktsioonikiirust, võimendavad alkoholitoimet ja suurendavad tegelikult veelgi emotsionaalse aju koormust organitele-kudedele. Samal ajal hakkavad antidepressandid toimetama täiesti teistel alustel.

Antidepressantide toime põhineb organismi oma virgats-ainete mõjutamisel ehk siis emotsionaalse aju töö normaliseeritakse. See võimaldab omakorda ainevahetusel kudedes taastasakaalustuda. Mingis mõttes on ravi antidepressantidega arstile ja inimesele nagu kergema vastupanu teed minek, kuid teisalt on need ravimid tegelikult päästnud hulgaliselt inimelusid ja hoidnud ära palju tõsiseid haigusi.

Taasväärtusta tervist

Kui inimene hakkab oma tervist taasväärtustama ning antidepressante võtma, peab ta teadma, et esimese nädala kuni kuu aja jooksul võivad tekkida samad kaebused, mis ta arsti juurde viisidki: iiveldus, väsimus, peavalu ja -pööritus, silmade kuivus jne, sest “rasvaladu” hakkas nüüd organismi energeetilise tasakaalu saavutamiseks happelisi aineid tagasi verre saatma. Nimetatud kaebusi peetakse tihti ekslikult antidepressantide kõrvaltoimeks ja kui arst ei selgita inimesele tema füsioloogiliste protsesside sisu, võib patsient lõpetada ravi juba esimesel nädalal. Ka tervislike eluviiside alustamisel tekivad algul samasugused kaebused.

Antidepressantide toime algab kohe, kuid ainevahetuse korrastamiseni läheb aega umbes kuu.

Antidepressantide kasutamise kahjulikkus on müüt ja sõna “antidepressant” hirmutab asjatult inimesi. Kuigi nendega ravitakse edukalt depressioone, ei ole kõik inimesed, kes seda ravi vajaksid, depressioonis.

Pigem tuleks mõelda ainevahetuse korrastamisele füüsilise treeningu ja tasakaalustatud toitumise kaudu ning analüüsida olukorda: kuhu lekib energia? Antidepressandid annavad selle alustamiseks vaimule ja kehale jõudu.